Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ADYEN 22-8-2019 10:14:00

Analisten: 'De flinke groei van Adyen is zo niet vol te houden'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Betalingsverwerker Adyen verraste beleggers in erg positieve zin. De stevige aanwas van de opbrengsten bij het huidige kostenniveau echter niet vol te houden voor de langere termijn zo verwachten de marktvorsers van KBC. Daarbij houden ze vast aan hun 'reduce'-advies.

KBC hanteert een koersdoel voor Adyen van 605 euro. Beleggers lijken ook hun twijfels te hebben, aangezien de koers tegen tien uur op het Damrak met 3,60 procent in de min dook en zo terecht kwam op 653 euro. Het AEX-fonds was zo de sterkste daler van de hoofdfondsen in Amsterdam.

De cijfers verder uitgediept

De Nederlandse onderneming, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd profiteerde onder meer van een verdere uitbreiding van zijn klantenbestand. Alles bij elkaar verwerkte de onderneming een volume van bijna 105 miljard euro aan betalingen. Dat is 49 procent meer dan een jaar eerder.

De halfjaaropbrengsten gingen met 41 procent omhoog naar 221,1 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg met 79 procent tot 125,8 miljoen euro. Onder de streep bleef 92,5 miljoen euro over, tegen 48,2 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De operationele marge is toegenomen tot 57 procent, waarmee die graadmeter voldeed aan het niveau van meer dan 55 procent dat Adyen voor de lange termijn als doel heeft. Het bedrijf moet wel toegeven dat de verbetering van de marge voor een deel komt door veranderde boekhoudregels van IFRS 16. Zonder die wijzigingen zou de marge 3 procent lager zijn geweest.

In de afgelopen tijd hengelde Adyen onder meer luchtvaartconcern Singapore Airlines en de Amerikaanse woninginrichter Restoration Hardware binnen als klant. Eerder werden al grote namen als Facebook, Spotify, Uber en Netflix binnengehaald.

Bestuurswijziging

Adyen houdt voorlopig vast aan zijn financiële doelstellingen die vorig jaar bij de beursgang naar buiten waren gebracht. De onderneming maakte destijds haar debuut op Beursplein 5. In maart dit jaar promoveerde Adyen naar de Amsterdamse AEX-index.

Het bedrijf maakte verder bekend dat Mariëtte Swart en Kamran Zaki worden toegevoegd aan het bestuur. Swart wordt hoofd juridische zaken en regelgeving (CLCO) en Zaki operationeel directeur (COO). Beide werkten al voor Adyen.

Aandeelhouders van Adyen kunnen nog over de benoemingen stemmen bij een buitengewone aandeelhoudersvergadering later in het jaar. Bij het bedrijf als geheel werken inmiddels bijna duizend voltijdsmedewerkers.

Adyen kondigde verder dat een financieel intermediair is ingeschakeld voor een 'orderly sell down' van schatkistaandelen (treasury shares) in de periode van 22 augustus tot 12 september. Die stukken worden momenteel in treasury gehouden na aandeleninkoopprogramma's onder participatieplannen voor werknemers na de beursgang vorig jaar.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Adyen B.V. Parts Sociales

11-9-2019 Adyen BV Parts Sociales Buy UBS AG
29-8-2019 Adyen BV Parts Sociales Morgan Stanley
26-8-2019 Adyen BV Parts Sociales Hold Deutsche Bank AG
26-8-2019 Adyen BV Parts Sociales Overweight JP Morgan Chase & Co.
23-8-2019 Adyen BV Parts Sociales Buy UBS AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit