Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
APPLE 31-7-2019 16:23:15

Apple zet vol in op Research & Development - maar waar blijven de nieuwe producten?

(finanzen.nl) - De cijfers die Apple dinsdag presenteerde schoten alle kanten op. Hogere omzet, dalende winst en een piek in R&D investeringen. Juist die forse researchkosten vallen op zegt Business Insider.

Citigroup-analist Jim Suva was sceptisch over Apple's R&D-inspanningen. Hij vroeg zich tijdens de analistenbijeenkomst af wat alle investeringen gaan opleveren. Apple heeft een berg geïnvesteerd maar wanneer gaat de onderneming eindelijk oogsten?

Tijdperk van iPod en iTunes

Op jaarbasis besteedde Apple het afgelopen kwartaal een recordpercentage van de sales aan R&D, bijna 8 procent. De laatste keer dat Apple zo fors investeerde in onderzoek was in 2001. Toen zette Apple in op de ontwikkeling van de iPod, iTunes en een nieuw besturingssysteem voor zijn Mac-computers.

Nu moeten beleggers constateren dat het laatste echt nieuwe product van Apple, de Apple Watch, al weer dateert uit 2015. De R&D investering van 4,3 miljard dollar in het afgelopen kwartaal moet ergens vruchten gaan afwerpen, maar wanneer?

Ondertussen hebben investeringen uit afgelopen jaren in auto's en interactieve televisies Apple nog geen mooie winsten bezorgd.

Niet in oogstmodus

De cfo van Apple, Luca Maestri zegt de R&D-investeringen van Apple niet snel zullen afnemen. De vraag van Citigroup-analist Suva over de 'oogsttijd' beantwoordde hij niet rechtstreeks. Hij noemde dat Apple concurrerend wil blijven maar ook niet te weinig zal investeren in het bedrijf. De impliciete boodschap leek dat Apple niet van plan is om naar de oogstmodus te gaan.

Maestri noemde het deel van de sales dat Apple besteedt aan bedrijfskosten als marketing- en administratieve kosten naast onderzoek en ontwikkeling concurrerend in vergelijking met andere technologiebedrijven.

Een deel van die procentuele stijging van de R&D uitgaven is overigens een gevolg van een dalende omzet. Maar het illustreert ook dat Apple steeds meer geld besteedt aan zijn R&D-inspanningen, ook al daalt de omzet. In de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar heeft Apple 12,1 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek. Dat is 1,6 miljard dollar, of 15,5%, méér dan in dezelfde periode in het vorige boekjaar.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

16-9-2019 Apple Overweight Morgan Stanley
13-9-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
11-9-2019 Apple Barclays Capital
11-9-2019 Apple Overweight Morgan Stanley
11-9-2019 Apple Hold DZ BANK
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Apple Inc. 223,65 0,40% Apple Inc.
pagehit