Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
APPLE 3-1-2019 15:30:03

Apple's koersval kost Warren Buffett klauwen met geld

(finanzen.nl) - Apple schroeft zijn omzetverwachting flink naar beneden bij. De vraag naar iPhones vanuit China is zwakker dan verwacht. De technologiegigant heeft last van de handelsoorlog tussen de VS en China. Het aandeel zakt donderdag Apple ongeveer 9 procent.

De koersval van Apple kan Warren Buffett's Berkshire Hathaway ruim 3,6 miljard dollar kosten. Buffett heeft 252 miljoen aandelen Apple. De koers daalt donderdag ruim 14 dollar.

Het bericht raakt niet alleen de Apple-koers en Apple aandeelhouders. Toeleveranciers van Apple in Azië moesten inleveren. Chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zakte bijna 2 procent, net als Hon Hai, beter bekend als Foxconn.

Het straalt verder uit naar de technologiesector. ASML levert donderdag ruim 4 procent in. Het Apple nieuws duidt op vertraging in China en trekt beurzen omlaag.

De aanleiding

Apple-topman Tim Cook stelde in een brief aan aandeelhouders dat de economische groei in China sterker afzwakt dan voorzien, terwijl ook de toenemende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten een negatief effect hebben op de economie in het land.

Apple daalde donderdag toen de handel eenmaal was gestart ongeveer 9 procent. De technologiereus dook tot onder de 144 dollar.

Belang van Berkshire

De daling van Apple levert beleggingsfonds Berkshire Hathaway een verlies op van ongeveer 3 miljard dollar.

In het eerste kwartaal van dit 2018 kocht Buffett's Berkshire nog 75 miljoen aandelen Apple bij. Het beleggingsfonds had al 165,3 miljoen aandelen. Buffett zei al eens tegen nieuwszender CNBC dat hij echt van Apple houdt, en dat Berkshire de Apple aandelen koopt "om ze te houden".

"We kochten ongeveer 5 procent van de aandelen van Apple. Ik zou graag 100 procent ervan bezitten", zei Buffett al eens tegen CNBC.

De lof van Buffett is opvallend. Jarenlang had hij een uitgesproken afkeer van technologieaandelen. Nu laat de koers van Apple het ook even afweten. Buffett is echter nog niet teruggekomen op zijn liefdesbetuiging aan Apple.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

17-10-2019 Apple Barclays Capital
14-10-2019 Apple Overweight JP Morgan Chase & Co.
14-10-2019 Apple Buy UBS AG
4-10-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
2-10-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit