Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
ASML 23-1-2019 08:58:00

ASML boekt een recordomzet over 2018, maar verwacht forse omzetdaling


Fotobron: ASML

(finanzen.nl/AFN) - ASML gaf aan dat de omzet in het eerste kwartaal zal uitkomen op 2,1 miljard euro, van 3,1 miljard euro in het vierde kwartaal. De consensus van analisten lag op 2,7 miljard euro. Het concern wees daarbij op productieverstoringen vanwege een brand bij een toeleverancier die een negatief effect van 300 miljoen euro op de omzet zal hebben. In de loop van dit jaar zal dit effect weggewerkt worden, aldus ASML.

Volgens ASML heeft de brand begin december bij toeleverancier Prodrive, die onder meer elektrische componenten levert, een negatief effect van 300 miljoen euro op de opbrengsten. In het tweede kwartaal zal dit wel grotendeels zijn goedgemaakt, zo is de redenering van ASML. De onderneming had al gewaarschuwd dat deze kwestie zou leiden tot vertragingen bij de levering van machines.

Versteeg stelt dat ASML bij de cijfers over het derde kwartaal nog heel positief was, maar dat de verwachtingen nu toch wat zijn getemperd. De marge zal in het eerste kwartaal lager uitvallen, zei ASML. Wel gaat het volgens de analist om tijdelijke effecten, want voor heel 2019 rekent ASML op een stijging van de omzet.

Orderportefeuille

De omzet in het afgelopen kwartaal viel hoger uit dan door ASML en de markt was verwacht. ASML had aangegeven dat de omzet op circa 3 miljard euro zou uitkomen. De nettowinst bedroeg 788 miljoen euro, tegen 680 miljoen euro in het voorgaande kwartaal. De brutomarge kwam uit op 44,3 procent, wat wel lager is dan verwacht.

Over heel 2018 zette ASML een recordomzet in de boeken van 10,9 miljard euro, met een winst van 2,6 miljard euro. In 2017 was een omzet van 9 miljard euro en een nettowinst van 2 miljard euro te zien. Het concern uit Veldhoven gaf aan zijn dividend met 50 procent te willen verhogen tot 2,10 euro per aandeel.

In het afgelopen kwartaal ontving ASML vijf orders voor belangrijke EUV-chipmachines die meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten en zo groot zijn als een bus. Daarmee kunnen chips volgens een nieuwe procedure nog kleiner en krachtiger worden gemaakt. Het bedrijf handhaafde zijn verwachting dat dit jaar dertig EUV-machines aan klanten worden geleverd.

Toelichting van topman Wennink

In een toelichting zei topman Peter Wennink dat ASML in 2019 zijn omzet verder zal opvoeren, met een aanzienlijk sterkere tweede jaarhelft ten opzichte van de eerste helft. De winstmarge zal in de eerste helft lager uitvallen, maar tegen het einde van het jaar gaan stijgen.

Wennink wees verder op "enige onzekerheid" in het huidige marktklimaat, maar zei vertrouwen te hebben dat ASML zijn doelstellingen voor winst en omzet voor de langere termijn zal halen.

De chipsector staat enigszins onder druk door sombere prognoses van bijvoorbeeld techgigant Apple. In 2020 wil ASML een omzet boeken van 13 miljard euro en in 2025 moet dat zelfs oplopen tot 15 miljard à 24 miljard euro, zo kondigde het bedrijf in november aan.

ASML en Nikon schikken patentconflict

Verder maakte de chipmachinemaker op woensdag bekend met de toeleverancier Carl Zeiss en het Japanse Nikon een einde te hebben gemaakt aan een slepend patentdispuut. De getroffen schikking zal in februari definitief worden ingevoerd.

ASML en Carl Zeiss lagen lange tijd in de clinch met concurrent Nikon, over octrooien voor lithografiemachines en digitale camera's. De afspraken die nu gemaakt zijn behelzen onder meer wederzijdse licentie- en royaltybetalingen voor een periode van tien jaar en een betaling van ASML en Carl Zeiss van 150 miljoen euro aan de Japanners.

ASML heeft over boekjaar 2018 een voorziening getroffen voor de schikking, die een impact heeft van 131 miljoen euro op de brutomarge.

Analist spreekt van goed gepositioneerd

Analist Versteeg vindt dat bij ASML naar de langere termijn moet worden gekeken en niet naar schommelingen op kwartaalbasis. ASML is volgens hem goed gepositioneerd en de belangrijke EUV-machines van het bedrijf worden goed verkocht. "Het blijft goed gaan bij ASML."

Versteeg denkt dat veel negatieve factoren al zijn verwerkt in de beurskoers van ASML die de laatste tijd behoorlijk is gedaald. Hij heeft een 'aanbevolen'-advies en een koersdoel van 200 euro voor ASML, dat dinsdag sloot op 141,36 euro.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ASML NV

22-7-2019 ASML NV Overweight JP Morgan Chase & Co.
19-7-2019 ASML NV Hold Deutsche Bank AG
18-7-2019 ASML NV Buy UBS AG
18-7-2019 ASML NV Overweight Morgan Stanley
18-7-2019 ASML NV Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ASML NV 205,75 -0,07% ASML NV
pagehit