Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AUTOSECTOR 29-8-2018 09:29:00

Aston Martin geeft het startsein voor zijn beursgang


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Er wordt al langer gespeculeerd dat Aston Martin een notering aan de beurs wil. De Britse nieuwszender Sky sprak de verwachting op dinsdag nog uit dat de automaker naar de beurs zal gaan. De ruim honderd jaar oude onderneming is nu grotendeels in handen van investeerders uit Italië en Koeweit.

Bij de beursgang wordt Aston Martin waarschijnlijk gewaardeerd op zo'n 5 miljard pond, omgerekend circa 5,5 miljard euro. De eigenaren willen volgens ingewijden van Sky voor ongeveer 1 miljard pond aan aandelen van de hand doen.

James Bond

Aston Martin is onder meer bekend van de auto's uit de James Bondfilms. Onlangs werd bekend dat de fabrikant een aantal wagens wil gaan maken die vrijwel identiek zijn aan de DB5 van '007' in de jaren zestig.

De machinegeweren uit de Bondfilm Goldfinger zullen niet worden aangebracht, wel het roterende nummerbord. Van de Aston Martin DB5 zijn er destijds naar schatting duizend gemaakt. De auto geldt dankzij James Bond als een van de beroemdste modellen ooit. Het prijskaartje van de nieuwe exemplaren bedraagt waarschijnlijk enkele miljoenen euro's.

Huidige generatie auto's

De huidige generatie auto's van de Aston Martin zorgden de voorbije maanden voor een recordwinst op een recordomzet. De winst voor belastingen steeg naar 20,8 miljoen pond op een omzet van krap 450 miljoen pond.

De resultaten werden geholpen door de lancering van drie nieuwe modellen en de groeiende vraag naar de luxe auto's in Azië. Aston Martin verwacht de komende maanden meer auto's te maken als de productie in de nieuwe fabriek in Wales volledig op stoom komt.

Auto-aandelen zijn populair

Auto-aandelen zijn sinds jaar en dag populair bij Nederlandse beleggers. Dat zegt onlinebroker BinckBank in reactie op de aangekondigde beursgang van Aston Martin op de beurs in Londen. Kleine beleggers hebben naar schatting enkele honderden miljoenen euro's in autofabrikanten geïnvesteerd.

Tesla is sinds vorig jaar, op basis van belegd vermogen van Binck-klanten, het populairste auto-aandeel. Volkswagen, dat eerder altijd bovenaan de lijst stond, volgt op nummer twee. Interesse is er ook voor BMW, Daimler, Renault en Porsche. De top tien bevat verder nog Ferrari, Fiat Chrysler, General Motors en Ford.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over General Motors

26-3-2019 General Motors Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BMW AG 67,95 -0,04% BMW AG
Daimler AG 48,77 -1,19% Daimler AG
Ferrari N.V. 142,70 -1,69% Ferrari N.V.
Fiat Chrysler (FCA) 12,14 -0,46% Fiat Chrysler (FCA)
Ford Motor Co. 9,11 0,44% Ford Motor Co.
General Motors 36,19 -1,26% General Motors
Porsche SE Vz 65,50 0,49% Porsche SE Vz
Renault S.A. 48,23 -12,09% Renault S.A.
Tesla 261,97 0,85% Tesla
Volkswagen (VW) AG Vz. 169,44 -0,75% Volkswagen (VW) AG Vz.
pagehit