Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 27-6-2016 17:02:31

Autobanden bieden beleggers kansen


Fotobron: Flickr, Doug Waldron (CC BY-SA 2.0

De vaart is er al een tijdje uit in de auto-industrie, toch ziet sectoranalist bij Schroders Katherine Davidson kansen. Nadat de autoverkopen tijdens het staartje van de kredietcrisis in elkaar zakten, waren veel autofabrikanten op sterven na dood. Met het herstellen van de economie, schaffen consumenten weer meer auto’s aan en kregen de fabrikanten weer wat kleur op de wangen.

De autoverkopen lopen dan wel gestaag op, de winstgevendheid staat onder druk omdat fabrikanten er niet altijd in slagen om de prijzen van de bolides op pijl te houden. Autofabrikanten hebben immers van oudsher de neiging om meer auto’s te produceren dan ze kwijt kunnen. Het op peil houden van volume is voor hen blijkbaar belangrijker dan winstgevendheid. Dit geldt sterker voor Amerikaanse autofabrikanten dan voor de Europese.

Schroders is dan ook vrij positief gestemd over met name Europese autofabrikanten. Maar de belegger die echt op koopjesjacht is, zou volgens de vermogensbeheerder eens moeten kijken naar de fabrikanten van autobanden.

Autobanden

Toeleveranciers aan de autofabrikanten zijn wat Schroders betreft aantrekkelijker dan de fabrikanten zelf. Vooral fabrikanten van autobanden, zoals Michelin, Goodyear en Bridgestone, zijn aantrekkelijk. Dit komt voornamelijk vanwege de vraag naar nieuwe banden voor auto’s die al een tijdje op de weg rijden.

Doorgaans vervangt een bestuurder de banden van zijn wagen na een jaar of 3 à 4. De aantrekkende autoverkopen van de laatste jaren geven de makers van de banden nu dus een steuntje in de rug. Dat is dubbele pret voor ze want de makers van autobanden verdienen meer op het vervangen van oude banden dan van het plaatsen van banden onder nieuwe bolides.

Fabrikanten van premium banden zijn bovendien goed in staat geweest om hun prijzen op dezelfde hoogte te houden. Hierdoor weten ze ook nog winst te maken wanneer de prijzen van grondstoffen zoals rubber stijgen. Tot slot zijn aandelen van veel autobandenfabrikanten gunstig geprijsd stelt Schroders.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Michelin (Compagnie Générale d. Etablissements Michelin SCPA)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit