Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CRYPTO 20-9-2019 18:47:30

Autoriteiten maken zich grote zorgen om Facebook's libra, lees hier waarom


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Beleidsmakers over de hele wereld zijn bang dat libra het wereldwijde financiële systeem ernstig zou kunnen verstoren. Facebook wil zijn digitale munt introduceren maar ontmoet weinig enthousiasme bij beleidsmakers, regelgevers en centrale bankiers.

De druk op libra wordt opgevoerd meldt CNBC in een analyse.

De zorgen die spelen

Benoit Coeure van de Europese Centrale Bank waarschuwde dinsdag dat cryptomunten de belangrijke positie van de dollar kunnen beconcurreren. President Donald Trump hintte ook op dit bezwaar eerder dit jaar. Maar hij voegde snel toe dat er maar één echte munt is in de VS, de dollar.

Ook Franse en Duitse ministers van Financiën keren zich tegen de libra. Ze zeggen dat het ontwerp van de viruele munt niet deugt. Facebook zou onvoldoende aandacht besteden aan belangrijke risico's op het gebied van financiële zekerheid, beleggersbescherming en anti-witwaswetten. De Franse minister Bruno Le Maire zei zelfs dat hij de ontwikkeling van de libra op Europese bodem niet kan toestaan.

Facebook's enorme platform en grote partners

Zou Facebook als particuliere onderneming straks de strijd aangaan met valuta's als de euro en de dollar? Deskundigen denken ook dat de libra de rol van de toezichthouders zou kunnen verminderen. Facebook is een platform met veel invloed. Het heeft meer dan 2,4 miljard actieve gebruikers wereldwijd per juli 2019.

Facebook werkt in de Libra Association bovendien samen met grote partijen als Uber, Visa en Vodafone.

Privacy-issues

Facebook heeft geen vlekkeloze reputatie als het gaat om bescherming van de privacy. Privacywaakhonden uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en de EU vinden dat Facebook weinig aandacht heeft besteed aan de manier waarop het de gebruikersinformatie zal beschermen bij libra.

Reactie Facebook

Facebook stelt dat het geen nieuw geld zal creëren. De libra zal zijn gebonden aan een mandje valuta's zoals de dollar om een stabiele waarde te houden. Het belangrijkste doel van de libra is om mensen gemakkelijk geld over te laten maken over de hele wereld.

David Marcus die het libra-project leidt zegt dat de munteenheid de soevereiniteit van landen op het gebied van geld niet gaat bedreigen.

Over privacy zegt Dante Disparte van de Libra Association dat deze organisatie zich inzet om de gegevens van mensen te beschermen.

Facebook is in gesprek met de wereldwijde toezichthouders in een poging om de angst over de digitale munt te verminderen in de aanloop naar de geplande lancering in 2020. Afgelopen maandag heeft het bedrijf een ontmoeting gehad met medewerkers van de Zwitserse centrale bank in Bazel. Eerder verscheen Marcus Marcus van Facebook al voor het Congres in de VS voor een toelichting op de libra-plannen.

Crypto's serieus bekijken

Experts uit de industrie zeggen dat regelgevende instanties wereldwijd cryptomunten als libra en bitcoin en nieuwe initiatieven serieus zullen moeten bekijken.

Er zijn zelfs al centrale banken die denken over de ontwikkeling van een eigen digitale munt. Zo zou de Zweedse Riksbank de ontwikkeling van een digitale versie van de Zweedse kroon onderzoeken.

Mark Carney van de Bank of England heeft ook een digitale reservemunt voorgesteld. Hijbracht vorige maand het idee naar voren van een wereldwijde virtuele munt die de dollar als reservevaluta ter wereld moet vervangen. Volgens Carney zou zo'n munt het financiële systeem in tijden van onzekerheid in evenwicht helpen brengen.

Benoit Coeure van de Europese Centrale Bank vindt dat centrale banken moeten samenwerken om door de overheid gesteunde virtuele munten te onderzoeken.

Wie wil investeren in crypto's kan op dit moment terecht bij verschillende aanbieders. Maar waar vindt u de beste broker? Bekijk onze vergelijker: de 12 beste brokers voor cryptovaluta's.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Facebook Inc.

18-10-2019 Facebook Buy Goldman Sachs Group Inc.
9-10-2019 Facebook Buy Deutsche Bank AG
25-7-2019 Facebook Buy UBS AG
25-7-2019 Facebook Overweight JP Morgan Chase & Co.
25-7-2019 Facebook Outperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Facebook Inc. 185,85 -2,38% Facebook Inc.

Valuta in dit artikel

USD/BTC 0,000125971084344201 6,21090293861926E-07
0,50
pagehit