Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
27-3-2019 07:43:48

Avantium dieper in het rood door afschrijving

AMSTERDAM (AFN) - Avantium heeft vorig jaar een groter verlies in de boeken gezet, voornamelijk als gevolg van eenmalige lasten in verband met het volledig eigenaar worden van Synvina. Het beursgenoteerde chemiebedrijf moest 50 miljoen euro aan kosten en afschrijvingen in de cijfers opnemen vanwege het uitkopen van voormalig partner BASF.

Onder de streep kwam Avantium in totaal 68,4 miljoen euro tekort, tegen een nettoverlies van 16,8 miljoen euro in 2017. De onderneming kampte tevens met vertraging bij het sluiten van nieuwe deal voor de Catalysis System-tak. De opbrengsten zakten daardoor van 12,7 miljoen euro naar 11,3 miljoen euro. De kaspositie verslechterde tegelijkertijd van 100,2 miljoen tot 83,3 miljoen euro.

,,Afgelopen jaar was uitdagend voor Avantium'', zegt topman Tom van Aken. Hij benadrukt dat zijn bedrijf ondanks de ontbinding van de Synvina-samenwerking met BASF vastberaden blijft om de achterliggende technologie op de markt te brengen. Op een speciale technologiedag op 6 juni zal het bedrijf hier verdere aankondigingen over doen.

Schaal

Synvina was in 2016 opgericht om op commerciële schaal de stof FDCA te maken volgens een door Avantium ontwikkelde techniek. FDCA kan gebruikt worden om het bioplastic PEF te maken dat onder meer ingezet kan worden voor voedselverpakking, textielvezels en in de auto-industrie.

Met andere door Avantium ontwikkelde technologieën gaat het de laatste tijd beter. Voor de zogeheten Mekong-technologie ligt de bouw van een demonstratiefabriek op schema, met de opening gepland voor de tweede helft van 2019. Voortbouwend op het succes van de bioraffinage-pilot met zijn Dawn-technologie schat Avantium verder dat het ontwerp van de Dawn-vlaggenschipbioraffinaderij eind 2019 zal beginnen.

Bij de Catalysis System-tak streeft de onderneming dit jaar naar een geleidelijke winstgevende groei op de katalysatormarkt, waar het bedrijf al actief is. Ook wil Avantium uitbreiden in nieuwe markten.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Avantium Holding B.V. Registered Shs

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit