Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
WINSTALARM 8-7-2019 09:40:00

BAM waarschuwt voor rode cijfers vanwege onder meer groot infraproject


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Al met al vallen de kosten volgens BAM 90 miljoen euro hoger uit dan geraamd. Het gaat in dit geval om projecten die in 2013 en 2014 zijn gestart. De extra kosten die BAM moet maken zijn volgens de bouwer deels verhaalbaar.

Met opdrachtgevers wordt gesproken over compensatie. BAM weet nog niet wat dat oplevert en houdt vorderingen buiten de boeken. De bouwer zal als gevolg van de extra kosten met rode cijfers komen bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers op 22 augustus.

Strategische kwesties

Het is niet voor het eerst dat projecten van BAM qua kosten hoger uitvallen dan vooraf aangenomen. Eerdere probleemprojecten maakten dat het bedrijf beloofde voorzichtiger te zijn met aanbestedingen. Een woordvoerder benadrukt dat het gaat om projecten die al eerder waren aanbesteed.

Eerder moest het bedrijf eerder ook al miljoenen afschrijven op een sluisproject in IJmuiden. BAM-baas Rob van Wingerden zegt het te betreuren dat deze ontwikkelingen de prestaties van overige activiteiten overschaduwen.

Speciaal comité

Hij zegt dat BAM de lessen heeft geleerd bij het inschrijven voor nieuwe projecten. Dat zal uiteindelijk resulteren in een betere balans tussen risico en beloning. De bouwer hield de strategische doelen voor volgend jaar in de lucht.

Het bedrijf riep eerder al een speciaal comité (Executive Committee) in het leven om sneller en beter te kunnen beslissen over strategische kwesties. Ook werd een kwaliteitsdirecteur aangesteld die onder meer het projectmanagement, in het bijzonder van grotere projecten, moet verbeteren bij de bouwer.

Serieuze klap voor het vertrouwen

KBC Securities verlaagt zijn beleggingsadvies voor BAM na de winstwaarschuwing van het bouwbedrijf. Volgens KBC is het winstalarm een "serieuze klap" voor het vertrouwen in de bouwer. Het advies gaat van 'buy' naar 'hold' en het koersdoel wordt verlaagd van 4,50 euro naar 3,75 euro. KBC gaf aan ook de verwachtingen voor BAM te verlagen.

Het aandeel BAM noteerde maandag om twintig over tien een min van ruim 24 procent op 2,99 euro. Daarmee was BAM met afstand de grootste verliezer in de MidKap. Ook andere bouwers stonden onder druk op het Damrak. Zo verloren Heijmans en VolkerWessels, respectievelijk 5,28 procent en 4,88 procent.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Koninklijke VolkerWessels N.V. Registered Shs

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BAM 2,83 -1,05% BAM
Heijmans 8,27 1,97% Heijmans
Koninklijke VolkerWessels N.V. Registered Shs 18,14 0,44% Koninklijke VolkerWessels N.V. Registered Shs
pagehit