Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 13-10-2016 11:13:16

Beleggen in sterke drank, het kan nu makkelijk met de 'whisky-ETF'


Fotobron: Facebook, Whisky Jack Daniels

De ETF wordt verhandeld onder de afkorting WSKY en wordt liefkozend wel de 'whisky-ETF' genoemd. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die sterke drank verkopen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om merken als Brown-Forman, het moederbedrijf van onder meer whiskymerk Jack Daniel's, en Diageo, dat Johnny Walker en Captain Morgen onder zijn hoede heeft.

Volgens David Bolton, topman van Spirited Funds dat de ETF op de markt brengt, zitten we momenteel in het vijfde jaar van een cyclus van 20 tot 40 jaar waarin de vraag naar whisky en andere sterke drank steeds meer toe zal nemen. Een belegging in drank zou volgens hem dus een goede zijn.

De afgelopen vijf jaar staat Brown-Forman inderdaad op een plus van bijna 90 procent, maar de laatste twaalf maanden daalde het aandeel met ongeveer 16 procent. Diageo pluste in vijf jaar 62 procent en was over de afgelopen 12 maanden redelijk stabiel (min 1,3 procent).

'Sin-stock ETF's

WSJ stipt aan dat er niet echt een succesvolle geschiedenis is in wat de krant noemt 'sin-stock ETF's'. Een fonds dat alleen belegde alcohol-, tabak- en gokaandelen werd in 2008 na minder dan een jaar al weer van de markt gehaald. Een gaming-ETF die in januari 2008 werd opgericht heeft nog altijd minder dan 20 miljoen dollar onder beheer.

Alternatieve manieren om in drank te beleggen zijn wel gangbaar. Dat kan bijvoorbeeld door een collectie zeldzame wijnen of whisky's samen te stellen en die in waarde te laten stijgen. Deze methode is vergelijkbaar met beleggen in kunstcollecties.

Wat denkt u?

Nieuws voor Brown-Forman Corp. (B)

Meer nieuws

Analisten over Brown-Forman Corp. (B)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Brown-Forman Corp. (B) 64,70 0,23% Brown-Forman Corp. (B)
Diageo plc 31,24 0,29% Diageo plc
pagehit