Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SOFTBANK 29-4-2019 16:11:27

Beleggers positiever over Softbank nu geld binnenstroomt na megainvesteringen


Fotobron: Youtube, FOX 10 Phoenix

(finanzen.nl) - Softbank-oprichter Masayoshi Son leek een tijd maar één missie te hebben, investeren, investeren, investeren. Het door hem gelanceerde Softbank Vision Fund had 100 miljard dollar in kas. Dat geld moest eruit, en snel.

Masayoshi Son investeerde sinds 2017 miljarden in ondernemingen als de Singaporese transportnetwerkbedrijf Grab en WeWork, de Amerikaanse aanbieder van gedeelde kantoren.

Soms wordt Son volgens de Financial Times gezien als een opportunistische en grillige investeerder. Onlangs bleek dat hij 130 miljoen dollar uit zijn persoonlijke vermogen had verloren door een bitcoin investering. Verder had hij 900 miljoen euro aan SoftBank-fondsen in Wirecard gestopt. Deze Duitse betalingsgroep ligt onder vuur vanwege een boekhoudschandaal.

De Financial Times maakt de balans op en ziet hoe inmiddels ook weer veel geld terugstroomt naar techconglomeraat Softbank. De zakenkrant meldt dat Softbank-aandelen sinds december met ruim 40 procent zijn gestegen en er begint ook veel geld bij Softbank binnen te komen uit eerdere investeringen.

Cash stroomt binnen

De beursnotering van 23,5 miljard dollar van de mobiele eenheid van SoftBank zorgde voor een flinke impuls. Het was Japan's grootste bedrijfsobligatieverkoop ooit aan particuliere beleggers. Ook de emissie van Uber zit eraan te komen. Dit is mogelijk de grootste ipo van het jaar. En Softbank is grootaandeelhouder in de taxionderneming.

De markt begint te denken dat Son misschien toch niet risico-verslaafd is en alleen maar schuld op schuld stapelt. De heer Son heeft geregeld geklaagd dat investeerders de ware waarde van de Softbank groep niet waarderen. In februari, toen de marktkapitalisatie 80 miljard dollar bedroeg, betoogde hij dat de aandelen van SoftBank door bijna 60 procent ondergewaardeerd waren.

Sinds de beursgang op 19 december van de aandelen in Softbanks mobiele dochtermaatschappij is het aandeel van de SoftBank Group met 41 procent gestegen tot het hoogste punt in 19 jaar.

Marktpartijen worden milder over Softbank

De kosten van vijfjarige credit-default swaps nemen flink af. Dit zijn derivaten waarmee professionele beleggers zich kunnen verzekeren tegen niet-betaling van schulden door SoftBank. Sinds begin dit jaar zijn ze met bijna 100 basispunten gedaald tot 170 basispunten, volgens financieel persbureau van Bloomberg.

Portefeuillebeheerder bij de Franse vermogensbeheerder Comgest Richard Kaye denkt dat de recente ontwikkelingen bij Softbank beleggers vertrouwen geven. Hij wijst op de beursgang van de mobiele eenheid van SoftBank en geplande beursgang van Uber. Het tekent het vermogen van de Japanse groep om zijn activa te gelde te maken.

Scepsis is er ook nog

Toch is Kaye nog voorzichtig. De recente positieve ontwikkelingen ziet hij als een mogelijk begin "van een vrij lange herbeoordeling door beleggers van het potentieel van SoftBank."

Atul Goyal, analist bij Jefferies, waarschuwt dat wanneer de recessie toeslaat, de aandelen van SoftBank daaronder kunnen lijden. Beleggers zullen dan hun balansen sterk zullen inkorten en de waarde van investeringen kan sterk dalen.

Moody's vice-president en senior credit officer Motoki Yanase houdt ook een slag om de arm. Hij noemt SoftBank het soort bedrijf dat agressief nieuwe investeringen kan doen, mogelijk door middel van een Vision Fund II. Yanasa zou bijvoorbeeld eerst willen zien hoe Softbank het geld uit bijvoorbeeld de grote emissies zal gebruiken.

"De investeringen van het Vision Fund zijn tot nu toe goed gegaan" zei hij. Maar garanties voor de toekomst zijn er niet, zeker niet bij investeringen in volatiele internetbedrijven.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Softbank Corp.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Softbank Corp. 4.299,00 0,09% Softbank Corp.
pagehit