Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BIOTECH 15-7-2019 09:32:00

Beleggers springen op biotechbedrijf Galapagos na deal met Gilead


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Het aandeel Galapagos sprong op het eind van het eerste halfuur van de handelssessie in Amsterdam 16,74 procent omhoog. De deal met Gilead is een belangrijke stap in de richting van een gevestigde toekomst als onafhankelijk gespecialiseerd farmaciebedrijf, zo stelt de marktkenner van Citi, die een koopadvies op het aandeel heeft.

"De pijplijn van Galapagos is nu volledig gefinancierd. Galapagos kan ook profiteren van de ervaring van Gilead met het commercialiseren van een product in Europa." Hij vindt ook dat de markt nu nog de potentie van het middel filgotinib van Galapagos onderschat.

Belang kan verder worden vergroot

Biotechnoloog Galapagos heeft een megadeal gesloten met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, maar koopt inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma's van de onderneming. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang.

Gilead betaalt 'upfront' bijna 4 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee groeit de deelneming van 12,3 procent naar 22 procent. Voor de aandelen legt Gilead 140,59 euro per stuk neer, bijna 10 procent meer dan de slotkoers van Galapagos op vrijdag. Op termijn kan Gilead zijn belang nog vergroten tot 29,9 procent.

Grootste deal in zijn soort

Het gaat volgens Galapagos-topman Onno van de Stolpe om de grootste deal in zijn soort in deze branche ooit. Hij en topman Daniel O'Day van Gilead zijn het erover eens dat beide bedrijven elkaar goed aanvullen. Zo kan Galapagos de expertise van Gilead rond het op de markt brengen van producten goed gebruiken.

Ook belangrijk is dat Galapagos door de deal zelfstandig kan blijven, zeggen de twee topmannen in een toelichting. Ze denken dat de samenwerking, waarvoor is gekozen, "meer waarde" kan creëren dan een echte overnamedeal. "Ik denk ook niet dat ik met een overnamebod akkoord zou zijn gegaan", aldus Van de Stolpe. Over een dergelijk voorstel is volgens hem nooit gesproken.

Galapagos gaat de extra middelen inzetten om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Gilead en Galapagos zijn ook overeengekomen om de bestaande afspraken voor de ontwikkeling en commercialisering van het kandidaat geneesmiddel filgotinib, voor reuma en andere ontstekingsziekten, aan te passen. Galapagos gaat een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening nemen.

Onderzoeksdivisie van Galapagos

De Amerikanen krijgen dus toegang tot de onderzoeksdivisie van Galapagos, die nu meer dan 500 wetenschappers telt en op termijn waarschijnlijk zo'n 1000, en ook tot Galapagos' onderzoeksplatform. Gilead zal ook twee personen voordragen die in de raad van bestuur van Galapagos zullen plaatsnemen na de afronding van deze transactie. Galapagos heeft in die raad zowel zijn uitvoerende topman als commissarissen zitten.

Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib. Ze zijn van plan om voor het einde van het jaar de vergunningsaanvragen voor het kandidaat-geneesmiddel in te dienen in Europa en de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten van het middel.

Royale deal

KBC Securities spreekt van een "royale deal" voor Galapagos, terwijl de vooruitzichten voor filgotinib er "veelbelovend" zouden uitzien. De marktvorsers bij KBC hebben tevens hun koersdoel voor Galapagos opgeschroefd, van 128 naar 145 euro. Het advies blijft staan op 'Buy'.

Voor de aandelen werd om half tien 149,60 euro per stuk betaald. Het aandeel Galapagos sloot vrijdag in Amsterdam op 128,15 euro Volg hier de actuele koersbewegingen.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Galapagos

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Galapagos 153,30 1,09% Galapagos
pagehit