HAMBURGER 6-8-2019 12:23:33

Beyond Meat vega-burger krijgt concurrentie van Impossible Burger


Fotobron: Burger King

(finanzen.nl) - De opmars van de plantaardige hamburger lijkt onstuitbaar, zegt ABN Amro sectoreconoom Nadia Menkveld.

De Beyond Burger van Beyond Meat krijgt nu concurrentie van de Impossible Burger. Die is in de VS al te koop bij fastfoodketen Burger King. Een belangrijke ontwikkeling volgens ABN Amro is dat Amerikaanse voedselautoriteit FDA toestaat dat de Impossible Burgers voortaan het eiwit leghemoglobine bevatten

Smaak- en de aromabeleving

Klinkt niet spannend misschien, maar leghemoglobin heeft een rode kleur en bevat ijzer. Dat geeft de ‘bloederige’ smaak- en de aromabeleving die je verwacht bij een hamburger. Met de FDA-goedkeuring kan Impossible Burger in alle Amerikaanse supermarkten verkocht worden.

Leghemoglobine is overigens het resultaat van genetische modificatie, dat maakt dat niet iedereen enthousiast is over het eiwit.

Betekenis voor Europese markt

De Beyond Burger ligt sinds begin 2019 al in de Nederlandse supermarkten. Ook Impossible Burger lonkt naar Europa, waarbij Burger King opnieuw de primeur moet krijgen. Maar de Impossible Burger zal in Europa zonder het eiwit leghemoglobine moeten. In Europa is dit ingrediënt nog niet goedgekeurd door de Europese voedselautoriteit EFSA. De FDA in de VS is minder terughoudend over genetische modificatie dan de EFSA.

Vooralsnog moet ook Nederland het dus zonder deze nieuwe ‘bloederige’ burger stellen. Wat Silicon Valley-bedrijven als Impossible Burger en Beyond Burger illustreren is dat de markt voor vleesvervangers volop in ontwikkeling is.

Fastfood voorop in vega-introductie

Opvallend is dat fastfoodketens vaak de introductie van nieuwe vegetarische producten op zich nemen. ABN Amro noemt de voorbeelden Taco Bell en McDonalds. Taco Bell verkocht dit jaar in Spanje voor het eerst een plantaardig 'gehakt', afkomstig van Gold & Green Foods, een dochter van het Finse voedselbedrijf Paulig. Nestlé introduceerde dit jaar de Incredible Burger in Europa in samenwerking met McDonalds.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over McDonald's Corp.

29-7-2019 McDonalds Neutral UBS AG
29-7-2019 McDonalds Buy Goldman Sachs Group Inc.
29-7-2019 McDonalds Overweight JP Morgan Chase & Co.
26-7-2019 McDonalds Outperform Bernstein Research
30-1-2019 McDonalds Outperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Beyond Meat 123,92 1,53% Beyond Meat
McDonald's Corp. 208,30 0,52% McDonald's Corp.
pagehit