Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TAKEAWAY 6-8-2019 15:17:32

Bod van Takeaway op Just Eat krijgt verdeelde reacties van aandeelhouder en analisten


Fotobron: Takeaway.com

(finanzen.nl/AFN) - Investeerder Aberdeen Standard Investments verzet zich tegen de fusie van maaltijdbestelbedrijven Takeaway.com en Just Eat. Aberdeen, met een belang van 5 procent in Just Eat, de eerste grote aandeelhouder die zich publiekelijk tegen de miljardendeal heeft gekeerd. Meldde De Telegraaf dinsdag

De investeerder zou een groter stuk van de pizza voor Just Eat-beleggers willen dan de ruim 52 procent die hen nu wordt toegezegd. Dat zou betekenen dat de aandeelhouders van Takeaway, die nu nog geen 48 procent van de stukken krijgen, genoegen zouden moeten nemen met minder grote pizzapunten, aldus de krant.

Reactie Takeaway

Takeaway heeft nog niet om tafel gezeten met de Britse partij. "Aberdeen heeft inderdaad gereageerd en volgens mij was het hen niet duidelijk dat het een fusie betreft in plaats van een overname", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Bij fusies is, zoals je weet, een premie vrij ongebruikelijk en bij overnames verwacht men wel een premie. Daar zit het misverstand denk ik en we zullen later ook nog met hun spreken."

Analisten commentaren

Maar investeerder Aberdeen Standard Investments vindt steun van analisten van Macquarie.

Het bod van Takeaway op Just Eat is "opportunistisch" en is te laag in verhouding met de waarde van het Britse maaltijdbestelbedrijf. Dat schrijft Macquarie in een rapport. De analisten vinden dat het bod zo'n 40 procent hoger moet liggen dan het huidige voorstel.

Volgens de marktkenners zijn de te behalen synergieën en de sterke cijfers over de eerste helft van het jaar van Just Eat niet verwerkt in het bod van Takeaway. Zij wijzen ook op de huidige marktprijs van Just Eat-aandelen. De koers ligt momenteel boven het bod van Takeaway.

Interesse genoeg voor Just Eat

Daarnaast zijn er volgens Macquarie voldoende andere geïnteresseerden om Just Eat over te nemen. Zo gaven Amazon en Uber aan "onbevredigde verlangens" te hebben om zich in de sector van maaltijdbestelbedrijven te kopen.

ING beoordeelt de deal als positief voor Takeaway omdat Just Eat een sterke aanwinst is tegen een redelijke prijs. De marktvorsers bij de Nederlandse bank verwachten dat het fusiebedrijf een agressieve marketingsstrategie blijft hanteren en waarschijnlijk overgaat tot één platform om maaltijden op aan te bieden. Volgens ING is het groeipotentieel behoorlijk. ING hanteert een koopadvies op Takeaway.

"Slimme zet"

Jefferies beoordelen de fusie eveneens als positief. "Opportunistische groei via overnames is een slimme zet", schrijven de analisten. Dat het management van Takeaway aan het roer blijft is in het bijzonder een opsteker. Jefferies hanteert een hold-advies op Takeaway.

Takeaway stond omstreeks 11.15 uur 2,6 procent hoger op 77,75 euro.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over JUST EAT plc

30-8-2019 JUST EAT Neutral JP Morgan Chase & Co.
29-7-2019 JUST EAT Hold Joh. Berenberg, Gossler & Co. KG (Berenberg Bank)
15-7-2019 JUST EAT Buy Goldman Sachs Group Inc.
4-7-2019 JUST EAT Buy Jefferies & Company Inc.
3-7-2019 JUST EAT Buy RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

JUST EAT plc 6,92 -2,51% JUST EAT plc
Takeaway.com Holding BV 76,25 -1,61% Takeaway.com Holding BV
pagehit