Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BOSKALIS 7-3-2019 09:33:05

Boskalis zet hogere omzet in boeken, maar topman voorziet geen 'turning point'


Fotobron: Boskalis

(finanzen.nl/AFN) - Boskalis is "zeer voorzichtig" met zijn prognoses voor dit jaar. Dat schrijft NIBC in een reactie op de cijfers van de baggeraar en maritiem dienstverlener. Op de beurs in Amsterdam kreeg Boskalis rake klappen.

Boskalis gaf aan dat het ebitda-niveau dit jaar stabiel zal zijn, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 van 83 miljoen euro uitdagend zal gaan worden. Dat wijst volgens de analisten op een ebitda van circa 350 miljoen euro terwijl de consensus ligt op 376 miljoen euro. De kenners hadden op meer positieve geluiden gehoopt bij Boskalis.

Minder dividend

De resultaten over de tweede helft van 2018 lagen in lijn met de verwachtingen, en de balans van Boskalis is sterk, aldus de marktvorsers. Het advies bij NIBC staat op 'buy'. Boskalis noteerde donderdag kort na aanvang 5,7 procent lager op 23,43 euro. Daarmee was het aandeel met afstand de grootste daler in de MidKap.

De omzet ging met 10 procent omhoog tot bijna 2,6 miljard euro. Het nettoverlies bedroeg 436 miljoen euro tegen een winst van ruim 150 miljoen euro een jaar eerder. Dat kwam door een grote last die Boskalis nam vanwege het besluit om te stoppen met de goedkopere transportactiviteiten en door andere afschrijvingen. Het bedrijfsresultaat (ebitda) ging naar bijna 354 miljoen euro, van iets minder dan 437 miljoen euro in 2017.

Het orderboek voor de onderneming stond eind 2018 op 4,3 miljard euro, tegen 3,5 miljard euro eind 2017. Boskalis stelt een dividend voor van 0,50 euro per aandeel, tegen 1 euro per aandeel een jaar eerder.

Voorzichtige signalen van herstel

Topman Peter Berdowski verklaarde in een toelichting op de cijfers dat er voorzichtige signalen van herstel zijn te zien in de voor Boskalis relevante markten, maar dat het bedrijf nog ver verwijderd is van het uitbundige marktklimaat van drie tot vijf jaar geleden.

Het marktbeeld voor 2019 wijkt niet fundamenteel af van dat in 2018. Het zichtbare werkvolume trekt maar in beperkte mate aan, waardoor druk op prijzen en marges blijft bestaan, aldus het concern uit Papendrecht.

Boskalis vindt het moeilijk om zo vroeg in het jaar voor 2019 al een concrete kwantitatieve winstprognose te geven. De onderneming verwacht wel dat het ebitda-niveau stabiel zal zijn, maar dat het overtreffen van de operationele nettowinst van 2018 van 83 miljoen euro dit jaar uitdagend zal gaan worden.

Turning point

Berdowski zei verder dat hij dit jaar nog geen 'turning point' voor Boskalis voorziet. Het bedrijf had eerder al aangegeven dat 2018 en 2019 uitdagende jaren zouden worden. De reorganisatie bij Boskalis is volgens de topman wel grotendeels achter de rug. Daarbij wordt het bedrijf meer gepositioneerd aan de bovenkant van de offshore markt.

Als het gaat om versterking van de onderneming wordt volgens Berdowski vooral gekeken naar activiteiten op het gebied van installatie en transport en ook survey. Boskalis is bezig zijn eigen bodemonderzoeksdivisie op te zetten, na de mislukte overname van Fugro eerder. In februari kondigde Boskalis nog aan een meerderheidsbelang te nemen in onderzoeker Horizon, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Koninklijke Boskalis Westminster

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit