AMAZON 14-4-2019 12:18:30

CEO Jeff Bezos waarschuwt: Amazon gaat miljardenfouten maken


Fotobron: Flickr, Dan Farber (CC BY-NC 2.0)
(finanzen.nl) - "Als we af en toe miljardenfouten maken, betekent het dat we op de juiste schaal experimenteren", aldus Bezos in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders. "We doen ons best om experimenten te laten slagen, maar niet alle geslaagde ideeën leveren uiteindelijk geld op."

Bezos vindt het niet meer dan logisch dat de fouten van grotere omvang worden, naarmate Amazon zelf verder groeit. De CEO wees daarbij op onder meer de Amazon Fire-telefoon en Echo, die rond dezelfde tijd werden ontworpen.

Inzicht in lange termijn

"De eerste was een mislukking", aldus de topman. Amazon trok de stekker uit de telefoon en schreef 170 miljoen dollar af. "We hebben hiervan geleerd en staken direct energie in het verder opbouwen van Echo en Alexa."

Amazon brengt al sinds 1997 jaarlijks een brief aan aandeelhouders uit en deze brief wordt door beleggers vaak aangegrepen om inzicht te krijgen in de plannen van het bedrijf op lange termijn. Dit jaar lag de focus op de groei van externe verkopers, die uitkwam op 4 procent afgelopen jaar ten opzichte van de directe verkopen door Amazon zelf.

"We konden van te voren niet zeggen hoe [het openstellen van de winkel voor externe verkopers] zou werken en of het zou slagen, maar er is met volle overtuiging gewerkt om dit idee van de grond te krijgen."

Amazon heeft plannen om nieuwe sectoren te betreden als healthcare, zorgverzekeringen en robotica voor consumenten. In zijn brief lijkt Bezos te waarschuwen dat niet al deze experimenten zullen slagen.

Ook de fysieke winkels van Amazon werden nog even door Bezos besproken. Het bericht uit maart van dit jaar dat Amazon tientallen fysieke winkels in de Verenigde Staten wil gaan openen, zette de koers van het aandeel Ahold Delhaize destijds onder druk.

In de winkels kunnen consumenten via de Amazon Go app met hun eigen barcode door de poortjes gaan en daarna kan de winkel zien wat zij meenemen. Zij hoeven dus op niemand te wachten, want het is mogelijk om spullen te pakken, naar buiten te lopen en daarna in de app de bon te bekijken. De formule lijkt zijn vruchten af te werpen, met klanten die de tien winkels "magisch" noemen.

Loonsverhoging

Bezos daagde ook andere retailers uit om het minimumloon te verhogen tot 15 dollar per uur. "Nog beter, kies voor 16 dollar per uur en leg het initiatief weer bij ons. Daar profiteert iedereen van."

In november verhoogde Amazon het minimumloon voor meer dan 250.000 werknemers en voor circa 100.000 seizoenarbeiders. "We denken dat ons bedrijf zal profiteren van een investering in ons personeel", concludeert Bezos.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Amazon

12-6-2019 Amazon Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Buy Goldman Sachs Group Inc.
26-4-2019 Amazon Outperform Credit Suisse Group
26-4-2019 Amazon Buy UBS AG
26-4-2019 Amazon Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 1.918,19 0,49% Amazon
pagehit