Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HANDELSOORLOG 23-8-2019 15:53:41

China slaat terug en komt met heffingen op Amerikaanse auto's, olie en sojabonen

China slaat dus terug. Een extra 5 procent tarief geldt vanaf 1 september voor Amerikaanse sojabonen en ruwe olie uit de States, meldt persbureau Bloomberg.

De hervatting van een eerder opgeschorte extra heffing van 25 procent heffing op Amerikaanse auto's gaat vervolgens in per 15 december. Sommige type voertuigen krijgen nog een extra opslag van 10 procent.

Tesla, Mercedes en BMW kwetsbaar

De totale invoerrechten voor Amerikaanse auto's kunnen zelfs oplopen tot 50 procent, zegt Bloomberg, als je bestaande heffingen meetelt. Tesla en de Duitse automakers BMW en Daimler (Mercedes) zouden het zwaarst getroffen kunnen worden. De beurskoersen reageerden vrijdag al negatief.

De reden dat ook de Duitse automakers onder vuur liggen is vanwege het feit dat ze veel SUV's, grote auto's produceren in de VS. Deze sports utility vehicles gaan vervolgens vooral naar China.

Reactie op de markten

Goud en de yen liepen op in prijs in een reactie op het nieuws. Ook rentes op staatsobligaties daalden. Deze vermogensbestanddelen gelden als vluchthavens in onzekere tijden. Naarmate er meer vraag is naar staatsobligaties daalt de rente.

De vrees bestaat dat oplopende spanningen tussen de grootste economieën van de wereld de economische groeimogelijkheden beperken.

Reactie regering VS

De Amerikaanse regering reageerde laconiek. Trump-adviseur Peter Navarro vindt de hoeveelheid producten die te maken krijgen met extra belasting niet substantieel. In de economische groei zou er niets van te merken zijn.

Er waren al plannen van de VS en China om in september weer in onderhandeling te gaan over het handelsconflict. Larry Kudlow, economisch adviseur van president Trump, hoopt nog steeds dat de onmderhandelingen doorgaan.

De aankondiging van China komt net voor een top van de G7 in Frankrijk en net voor de ontmoeting van centrale bankiers in Jackson Hole in de VS.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over BMW AG

18-9-2019 BMW Neutral Goldman Sachs Group Inc.
18-9-2019 BMW Bernstein Research
13-9-2019 BMW Overweight Morgan Stanley
11-9-2019 BMW Reduce Kepler Cheuvreux
11-9-2019 BMW Underweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BMW AG 63,75 -2,45% BMW AG
Daimler AG 45,75 -3,51% Daimler AG
Tesla 240,62 -2,42% Tesla
pagehit