Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
APPLE 21-5-2019 12:04:00

'China vormt een ernstig probleem voor Apple dat niet zo snel zal verdwijnen'


Fotobron: Di-Lan Sun

(finanzen.nl) - De issues waarmee de Amerikaanse techreus Apple in China kampt op macro-economisch gebied en zijn concurrentiepositie zullen de onderneming nog een tijd parten blijven spelen. En al helemaal omdat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China intussen een kookpunt hebben bereikt. Dat stellen analisten van de Britse bank HSBC in een rapport dat door Markets Insider wordt aangehaald.

Het rapport zorgde ervoor dat het aandeel van Apple op maandag meer dan 3 procent daalde, een dieptepunt als we kijken naar de afgelopen twee maanden. De analisten, onder leiding van Erwan Rambourg, stelden hun koersdoel bij van 174 dollar naar 180 dollar. Het is maar liefst hun vierde bijstelling sinds december van vorig jaar. Toen bracht Rambourgs analistenteam ook al een diepgaand rapport onder de aandacht van beleggende cliënten van de bank. Het ging gepaard met een downgrade, terwijl men bij HSBC eerder juist bullish was wat betreft Apple.

Amerikaanse merknamen de dupe

China was toen ook al een van de redenen voor het downgraden van de techgigant. "China blijft een probleem en we zien dat niet snel verdwijnen", zo oordeelt het team. Daarbij wordt erop gewezen dat de aandelenkoers van het op Wall Street genoteerde bedrijf met 10 procent is gedaald sinds de publicatie van de kwartaalcijfers op 30 april.

"Wij denken dat een escalatie van de handelsspanningen waarschijnlijk van invloed zal zijn op de manier waarop Chinese consumenten de producten met een Amerikaanse merknaam percipiëren, en dat geldt met name voor de iPhone", aldus de analisten. Om daaraan toe te voegen: "Gezien het feit dat China erg belangrijk is voor Apple's inkomsten uit producten en diensten, blijft dit een belangrijk risico."

Escalatie en vergeldingsmaatregelen

De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn de afgelopen weken geëscaleerd, waarbij China vergeldingsmaatregelen heeft afgekondigd tegen de nieuwe tarieven van de regering van Donald Trump.

Het daaropvolgende verbod van Washington op producten van het Chinese telecommunicatiebedrijf Huawei heeft geleid tot grote bezorgdheid dat multinationaal opererende Amerikaanse technologiebedrijven zoals Apple het slachtoffer zouden kunnen worden van vergeldingsmaatregelen in Beijing. Het onlangs aangekondigde besluit van Google om de banden met Huawei te verbreken, verergert de spanning tussen de twee landen alleen maar.

Maar Apple wordt ook geprezen

De concurrentie in China blijft een punt van zorg, vinden de analisten. De positie van Apple in de smartphonemarkt van China is de laatste jaren gekrompen, te midden van de toegenomen concurrentie van goedkopere alternatieven zoals Huawei en Xiaomi.

Toch wordt Apple in het rapport van HSBC op één belangrijk punt geprezen. Namelijk dat het management van Apple drukdoende is met het verschuiven van de focus op de verkoop van iPhones (die afneemt) naar zijn dienstverleningsbusiness (die juist toeneemt).

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Apple Inc.

20-6-2019 Apple Hold Deutsche Bank AG
17-6-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
12-6-2019 Apple Buy UBS AG
4-6-2019 Apple Neutral Goldman Sachs Group Inc.
4-6-2019 Apple Neutral Credit Suisse Group
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Apple Inc. 199,80 2,16% Apple Inc.
pagehit