Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHSECTOR 18-4-2019 09:50:17

ChipmakerTSMC voelt zwakkere smartphonevraag en nieuwe zeperd voor Samsung


Fotobron: freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - TSMC zette een winst in de boeken van 61,4 miljard won, omgerekend bijna 1,8 miljoen euro. Dat is lager dan kenners vooraf in doorsnee hadden voorzien. De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 218,7 biljoen won.

De belangrijke klant van het Nederlandse ASML merkt onder meer een strategiewijziging bij Apple, die groei probeert te stimuleren door zich sterker te richten op diensten in plaats van hardware. Volgens onderzoekers zal de wereldwijde vraag naar smartphones dit jaar met 0,9 procent dalen.

Ook had TSMC overigens last van een fout met chemicaliën. Er moesten meer siliciumplaten, waar computerchips van worden gemaakt, worden weggegooid dan eerder werd aangenomen. Voor het tweede kwartaal rekent TSMC op een omzet van, in dollars, van 7,55 miljard tot 7,63 miljard.

Opvouwbare telefoons

Overigens weten toeleveranciers van techgigant Samsung ook de aandacht op de aandelenbeurzen op zich gericht. Enkele testmodellen van de nieuwe opvouwbare telefoon van het Zuid-Koreaanse bedrijf kampen al binnen enkele dagen met de nodige problemen. Daarmee ligt mogelijk een nieuwe fiasco op de loer voor Samsung, menen kenners.

Tot de toeleveranciers van Samsung behoren onder meer ASML. Ook zal er aandacht zijn voor chip- en technologiebedrijven als Aixtron, Infineon, Siltronic en STMicroelectronics.

Nieuw pr-debacle

Samsung kreeg enkele jaren terug een stevige tik na problemen met de Galaxy Note 7. Batterijen van de smartphone konden in brand vliegen. De toestellen werden uiteindelijk allemaal teruggeroepen, nadat bij meerdere incidenten mensen gewond waren geraakt.

Volgens analisten van Bloomberg Intelligence ligt een nieuwe pr-debacle op de loer, als de leiding van het bedrijf niet op de juiste ingrijpt. Mogelijk heeft uitstel van de releasedatum van de Samsung Fold de minste impact op de inkomsten en de reputatie van het bedrijf.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) (Spons. ADRs)

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

AIXTRON SE 8,13 2,00% AIXTRON SE
Apple Inc. 208,84 0,78% Apple Inc.
ASML NV 205,90 1,83% ASML NV
Infineon AG 17,71 3,66% Infineon AG
Siltronic AG 70,58 3,74% Siltronic AG
STMicroelectronics N.V. 16,99 2,07% STMicroelectronics N.V.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) (Spons. ADRs) 44,42 -0,40% Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) (Spons. ADRs)
pagehit