Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
PEILING 2-10-2019 13:38:00

Corné van Zeijl: 'ABN Amro is in oktober duidelijk favoriet bij beursexperts'


Fotobron: Actiam

(finanzen.nl) - Voor september bleek het pessimisme bij beursexperts fors afgenomen. "Dat was maar goed ook, want september bleek dit jaar een prima maand", aldus Corné Van Zeijl, aandelenspecialist bij de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam, wiens rondvraag elke maand weer licht schijnt op het sentiment onder beurskenners.

"Er kwam een plus van bijna 4 procent uit", zo geeft Van Zeijl aan, doelend op de stijging van de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam. "Maar nu deze performance er staat, keren de experts weer terug naar hun sombere toon."

En flink wat bekijkt het donkerder

Maar liefst 56 procent gaat uit van een daling in oktober. "Dat is flink wat", vindt Van Zeijl. "Een dergelijk hoog percentage is zeer ongewoon. De redenen zijn dezelfde die we in de afgelopen maanden zijn tegengekomen."

Dat zijn namelijk de fenomenen Brexit en handelsoorlog, waarvan zonder schroom kan worden gesteld dat ze de gesels van beleggers zijn geworden. Over een maand is de Brexit-deadline alweer voorbij, en de beursexperts lijken weinig vertrouwen te hebben dat beleggers en zijzelf dan eindelijk weten waar ze aan toe zijn. Ze zetten dus in op een 'Wordt Vervolgd'.

Ook een mogelijke verdere escalatie van het conflict in de straat van Hurmuz tussen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië enerzijds en Iran anderzijds werd genoemd.

Goede keuzes bij aandelenselectie

De aandelenkeuzes waren ook voor de maand september weer goedgekozen, concludeert Van Zeijl. Er was één uitzondering. "Helaas stond Galapagos bij de toppers, want dat aandeel daalde bijna 9 procent. Verder waren het prima keuzes. Unibail-Rodamco-Westfield en Aegon stegen met dubbele cijfers."

Aan de flopperskant ging het ook prima. "Twee aandelen die in het rood stonden, eentje dieprood zelfs, Takeaway met bijna min 16 procent. Dat was dan ook gelijk by far de grootste daler. Per saldo zou een fictief long short fund 3,8 procent hebben verdiend. Een mooie score."

ABN Amro duidelijk favoriet voor oktober

Voor de komende maand blijft ArcelorMittal bij de verliezers staan. Het is voor de zesde keer dit jaar dat het aandeel hoog bij de floppers staat, vertelt Van Zeijl. "Dat was vaak, maar zeker niet altijd een gelukkige keuze." Een maand ging de koers zelfs met bijna 19 procent omhoog, zo wil hij maar even kwijt.

Opvallend is dat IMCD van de toppers naar de floppers is verhuisd. Ook ASML staat bij de floppers net als afgelopen maand.

Bij de toppers staat ABN Amro fier bovenaan, blijkt uit de respons van de experts. Ze denken dat de negatieve koersreactie naar aanleiding van een denkbare boete voor het mogelijk witwassen en financieren van terrorisme door de grootbank te overdreven is. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld, en dat nieuws sloeg als een bom in bij beleggers.

Vlak achter ABN Amro staat Shell op nummer 2. Vervolgens komen Unilever en Galapagos.

Er deden wat betreft de voorspellingen voor de maand oktober 54 experts met de enquête van Van Zeijl mee. Voor de maand september waren dat er vier meer.

LEES OOK: 'Shell en Galapagos zijn in september de favorieten bij beursexperts'

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over ABN Amro

13-11-2019 ABN Amro Neutral UBS AG
26-9-2019 ABN Amro Neutral UBS AG
30-8-2019 ABN Amro Buy HSBC
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ABN Amro 16,53 -1,37% ABN Amro
AEGON N.V. 4,18 -0,74% AEGON N.V.
ArcelorMittal 14,89 -2,06% ArcelorMittal
ASML NV 245,45 0,43% ASML NV
Galapagos 171,85 -0,95% Galapagos
IMCD N.V. 73,15 0,07% IMCD N.V.
Shell (Royal Dutch Shell) (A) 27,01 -1,08% Shell (Royal Dutch Shell) (A)
Takeaway.com Holding BV 79,85 2,63% Takeaway.com Holding BV
Unibail-Rodamco 143,80 0,52% Unibail-Rodamco
Unilever NV 53,78 -0,68% Unilever NV
pagehit