Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
PEILING 2-7-2019 18:04:00

Corné van Zeijl: 'Shell is bij beursexperts de absolute topper in juli'


Fotobron: Actiam

(finanzen.nl) - "Somberte overheerst nog steeds bij de experts", constateert Corné van Zeijl, aandelenspecialist bij de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam. "Maar toch was juni een prima maand. De AEX steeg 3,7 procent. Dat hadden de profs niet zien aankomen."

De hulp die er uit de hoek van de centrale bankiers kwam, werd volgens Van Zeijl door aandelenbeleggers goed ontvangen. Zowel Jerome Powell (de baas van de Federal Reserve) als Mario Draghi (de baas van de Europese Centrale Bank) lieten in elk geval in woorden (nog niet in daden) weten dat de monetaire teugels nog verder gevierd konden worden. Voor de komende maand blijft men somber (dat is de zesde keer op rij), "maar een stuk minder dan in juni".

Voor lange termijn een licht optimisme

Ook voor het komende halfjaar kijkt men met wat minder pessimistische blik naar aandelen. "De voornaamste reden is dat veel experts eigenlijk geen reden meer voor een daling zien", stelt Van Zeijl.

"De spagaat waarin de beurs zich bevindt, zet nog even door. Positief voor de beurs is de extra stimulans door de ECB en de Fed en aan de andere kant staat de afzwakkende groei van de wereldeconomie, aldus een van de experts."

Men is (erg) duidelijk over de verwachte uitkomsten in Osaka. Maar liefst 54 procent van de ondervraagde beleggingsexperts denkt dat er geen deal komt, maar dat er wederom een uitstel komt tot de volgende gesprekken. Nog eens 33 procent verwacht dat er wel een voorlopige deal komt en dat de huidige (verhoogde) tarieven in stand blijven.

De misrekening wat betreft ArcelorMittal

Vorige maand stond het aandeel van ArcelorMittal ver bovenaan bij de floppers. "Dat bleek geen goede keuze", zegt Van Zeijl. "Het aandeel steeg maar liefst 18,8 procent. Ook AkzoNobel bleek mooi te stijgen in tegenstelling tot wat er verwacht werd."

Bij de toppers was alleen Galapagos een goede keuze, zegt Van Zeijl. "Ahold deed het de afgelopen maanden al erg slecht vandaar dan de experts het in juni bij de toppers hadden geplaatst. Dat was in ieder geval nog te vroeg. Want ook in juni daalde het aandeel, met maar liefst 2,4 procent. In zo'n mooie maand toch een prestatie."

Shell populair bij de toppers

Voor de komende maand, juli dus, is dat Arcelor Mittal heel vaak genoemd wordt, zowel bij de toppers als bij de floppers, zodanig dat men elkaar perfect in evenwicht houdt. Het aandeel komt dus niet voor in een van de twee lijsten van toppers en floppers.

"Het meest populaire aandeel is Shell", zo geeft Van Zeijl aan. De beursexperts denken dat het aandeel gaat profiteren van de gestegen olieprijs. "Takeaway kwam nieuw in de AEX en gelijk in de topperslijst. Bij de floppers staat Aegon bovenaan, ondanks een recente upgrade van een analist. En IMCD staat hier op een stevige tweede plaats."

Er deden deze maand 51 professionals aan de enquête mee. De keer hiervoor ging het om 54 respondenten. De berekeningen van Van Zeijl over de maand juni zijn overigens gebaseerd op de slotkoersen per 27 juni in plaats van de slotkoersen van de maand.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Unilever NV

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

ABN Amro 15,71 -1,66% ABN Amro
AEGON N.V. 3,44 -4,64% AEGON N.V.
Ahold Delhaize (Ahold) 20,80 -0,14% Ahold Delhaize (Ahold)
Akzo Nobel N.V. 81,05 -0,53% Akzo Nobel N.V.
ArcelorMittal SA Registered Shs 12,21 -2,24% ArcelorMittal SA Registered Shs
ASML NV 190,16 -1,82% ASML NV
Galapagos 148,90 -0,70% Galapagos
IMCD N.V. 61,75 0,41% IMCD N.V.
KPN 2,73 0,44% KPN
Takeaway.com Holding BV 84,20 -0,06% Takeaway.com Holding BV
Unilever NV 54,14 -0,46% Unilever NV

Indices in dit artikel

AEX 542,09
-0,88%
pagehit