Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
PEILING 4-6-2019 10:55:00

Corné van Zeijl: 'Zowel ING als ASR zijn de beoogde floppers in juni'


Fotobron: Actiam

(finanzen.nl) - De performances van de individuele aandelenkeuzes van beursexperts voor de afgelopen maand waren niet best, stelt Corné van Zeijl, die aandelenstrateeg is bij de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam. "Met name de keuzes voor ASR en ING kostten een hoop rendement."

En dat terwijl ING net in mei weer sinds lange tijd in de lijst met toppers binnenkwam. "Ik denk dat beleggers erg bang zijn geworden van de mogelijke plannen om Commerzbank over te nemen", denkt Van Zeijl.

KPN is de lieveling

Aan de flopperskant had men beter niet voor AkzoNobel en IMCD kunnen kiezen, zo vervolgt Van Zeijl. De toppers daalden per saldo met 7,8 procent, terwijl de floppers met 4,2 procent naar beneden gingen.

Opvallend is dat zowel ING als ASR vorige maand nog bij de toppers stonden. Maar deze maand verhuizen ze naar de floppers. Van Zeijl: "KPN is het aandeel wat men het liefst in portefeuille heeft. Dat aandeel stond vorige maand ook al hoog bij de toppers. KPN heeft toen al zijn dienst bewezen. Het aandeel steeg met 0,1 procent in een beurs die 5,4 procent daalde." ArcelorMittal zien de experts het minst zitten, zo geeft Van Zeijl aan.

Het is nu een echte oorlog

De experts waren afgelopen maand weer bijzonder somber, zo bemerkt Van Zeijl. "Dat heeft goed uitgepakt", meent hij. "De AEX ging met een knallende 5,4 procent naar beneden." Maar hij tekent er wel bij aan dat 0,7 procent voor rekening kwam van het ex-dividend gaan van diverse aandelen.

Voor de maand juni is men nog somberder geworden, zo wijst de peiling uit. De belangrijkste reden is de handelsoorlog. "Het zijn geen schermutselingen meer, maar het is nu echt een oorlog geworden. De hoop op een goede afloop lijkt vervaagd." Maar liefst de helft van de reagerende experts is expliciet pessimistisch.

Ook voor de lange termijn blijken beursexperts erg somber. Van de respondenten gaf 44 procent dit aan. Van Zeijl kwam bij de antwoorden bijna overal de naam Trump tegen. "En dat was meestal niet positief. Zijn negatieve invloed wordt hard gevoeld."

Na een deal is het nog niet over

Wat betreft de handelsoorlog is duidelijk af te leiden dat alle hoop op een snelle goede afloop verdwenen is, concludeert de aandelenstrateeg. "Maar liefst 52 procent denkt dat de oorlog nog jaren kan gaan duren." Zo'n 21 procent denkt dat na een deal over de handelstarieven de oorlog verder zal worden uitgevochten op het technologische vlak.

Van de experts heeft 19 procent toch nog hoop op een goede bijeenkomst tijdens de G20-meeting in Osaka. Van Zeijl: "Raar idee overigens dat premier Theresa May daar ook nog bij aanwezig zal zijn."

Ondanks de vakantieperiode deden er toch nog 54 experts met de enquête mee, zo laat Van Zeijl weten. Bij de peiling voor mei ging het om 67 respondenten.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over IMCD N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Akzo Nobel N.V. 84,82 2,81% Akzo Nobel N.V.
ArcelorMittal SA Registered Shs 15,88 -0,09% ArcelorMittal SA Registered Shs
ASR Nederland N.V 35,17 0,00% ASR Nederland N.V
IMCD N.V. 78,90 0,51% IMCD N.V.
ING Group 10,27 -0,02% ING Group
KPN 2,63 2,09% KPN
pagehit