Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BANK 30-7-2019 15:43:14

'De 10 risicovolste banken van Europa, dit zijn ze'


Fotobron: Deutsche Bank

(finanzen.nl) - In een ranking van beste Europese banken kun je natuurlijk ook de 10 meest risicovolle banken eens nader bekijken. Business Insider deed het.

Adviesbureau Alvarez & Marsal heeft Europa’s grootste banken gerangschikt op gebied van prestaties. Het keek daarbij naar dertien verschillende indicatoren die te maken hebben met winstgevendheid, veerkracht, efficiëntie, het risico dat ze nemen, de liquiditeit en de solvabiliteit.

Door naar die factoren te kijken kun je niet alleen zien welke banken tot Europa’s veiligste banken behoren. Je kan ook aflezen wat de meest risicovolle banken zijn.

Het is vast geen verrassing dat Deutsche Bank tot die laatste categorie behoort, gezien het nieuws van de afgelopen maanden. Maar ook Britse banken als Lloyds en Barclays doen niet best. In het rapport stelt A&M dat vier banken serieus over hun strategie moeten gaan nadenken als ze die strijd niet willen verliezen.

Dit zijn de tien meest risicovolle banken van Europa in 2019:

10. Barclays (€772,9 miljard aan activa)

Barclays staat in deze lijst op de tiende plek. De bank scoort slecht op rendement en solvabiliteit. Daar staat tegenover dat Barclays hoog scoort op omzet, kosten en liquiditeit.

9. Commerzbank (€462,6 miljard aan activa)

De Commerzbank kwam op de negende plek terecht omdat het, volgens A&M, slecht presteert op kosten en opbrengsten. Maar de bank heeft wel weer activa van goede kwaliteit.

Over ING gingen geruchten dat de bank interesse zou hebben Commerzbank over te nemen. Het concern zelf heeft zich nooit uitgelaten over de geruchtenstroom. Volgens de laatste berichten zou ING inmiddels niet meer geïnteresseerd zijn in een deal met de Duitsers. Mogelijk zegt ING donderdag nog iets over de speculaties bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

8. UBS (€959,1 miljard aan activa)

De Zwitserse bank scoorde slecht op het vlak van kosten en solvabiliteit, maar is juist sterk als het gaat om opbrengsten.

7. Lloyds (€701,9 miljard aan activa)

De Britse bank Lloyds scoorde slecht op kosten, inkomsten, liquiditeit en activakwaliteit en liet een gemiddeld rendement zien.

6. Caixa Bank (€386,6 miljard aan activa)

Deze Spaanse bank is een van de kleinste banken op de lijst. Caixa scoort laag op solvabiliteit en activakwaliteit, maar juist hoog op kosten en opbrengsten.

5. BNP Paribas (€2.042,4 miljard aan activa)

Het Franse BNP Paribas doet het over het algemeen heel gemiddeld op de ranglijsten van A&M, maar scoort behoorlijk slecht op het gebied van rendement en solvabiliteit.

4. Groupe BPCE (€1.274,5 miljard aan activa)

Deze bank scoorde slecht op rendement en liquiditeit, maar hoog op omzet.

3. Societe Generale (€1.310,5 miljard aan activa)

De Franse bank Société Général kondigde eerder dit jaar een enorm banenverlies aan. Hij scoorde slecht op rendement, liquiditeit en solvabiliteit, maar juist hoog op kosten.

2. DZ bank (€505,6 miljard aan activa)

Deze Duitse bank is de op één na slechtste op de lijst. Hij scoort hoog op omzet, maar slecht op rendement, liquiditeit en solvabiliteit.

1. Deutsche Bank (€1.349,6 miljard aan activa)

Deutsche Bank heeft het de laatste tijd moeilijk. Er zijn veel banen geschrapt, de bank had te maken met witwasschandalen en ziet zich gedwongen om zijn zakelijke relatie met Jeffrey Epstein te onderzoeken. Dit alles had natuurlijk invloed op de aandelenkoers van de bank.

A&M heeft Deutsche Bank dan ook bestempeld als de meest risicovolle bank van Europa, met een slecht resultaat op het gebied van solvabiliteit en rendement. Op het vlak van liquiditeit doet de bank het dan wel weer goed.

Persbureau Bloomberg meldde maandag dat tientallen ontslagen Deutsche Bank-medewerkers nog toegang hadden tot het email-systeem van de bank. Geen goed verhaal over de grip die de bank heeft op de eigen systemen en de interne controle.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Commerzbank

4-9-2019 Commerzbank Neutral JP Morgan Chase & Co.
21-8-2019 Commerzbank Neutral UBS AG
12-8-2019 Commerzbank Hold Norddeutsche Landesbank (Nord/LB)
9-8-2019 Commerzbank Underperform Merrill Lynch & Co., Inc.
8-8-2019 Commerzbank Hold Deutsche Bank AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Barclays plc 1,50 1,39% Barclays plc
Commerzbank 6,07 5,75% Commerzbank
Deutsche Bank AG 7,69 3,54% Deutsche Bank AG
Lloyds Banking Group 0,53 2,15% Lloyds Banking Group
UBS 11,63 2,33% UBS
pagehit