Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
CHINA 5-2-2019 14:06:00

De plussen en minnen van het nu toch maar in Chinese aandelen stappen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Een combinatie van lagere economische groei, externe politieke onrust en duurdere financiering betekent dat China niet langer kan rekenen op een voortdurend stijgende markt. Dat is Fredrik Bjelland van Skagen zeer zeker duidelijk.

"Zoals beleggers vorig jaar herhaaldelijk hebben ervaren, kunnen hoge waarderingen en zwakkere vooruitzichten leiden tot significante correcties op de aandelenmarkten", zo schrijft hij in een recente martvisie. Maar volgens hem kan een actief beheerde portefeuille met een focus op stockpicking bestand zijn tegen externe druk en dus goed presteren onder dit soort omstandigheden.

Realistischer niveau

Het was jaren zo dat de verwachtingen van de Chinese markt hooggespannen waren. "Pas nu deze naar een realistischer niveau zijn gedaald, gloren er juist kansen", bemerkt Bjelland.

Wat heeft ertoe geleid dat de verwachtingen ten aanzien van China zijn gedaald? Bjelland: Ten eerste heeft met name de handelsoorlog met de Verenigde Staten een negatieve invloed gehad op zowel exportgevoelige bedrijven, vooral in de provincie Guangdong, als op de consumptie, met name van de middenklasse in de grootste steden.

Daarnaast wijst deze fondsmanager erop dat het economische en politieke klimaat in China is verslechterd door de pogingen van de autoriteiten om de ongecontroleerde kredietgroei buiten de traditionele kanalen van banken en overheidsinstellingen om aan te pakken.

Het heeft geleid tot een vermindering van de liquiditeit, met name voor kleine en middelgrote (niet-overheid) bedrijven. "Dit heeft op zijn beurt geleid tot lagere activiteitenniveaus, hogere financieringskosten en, in een aantal gevallen, betalingskwesties in de waardeketens van veel bedrijven."

Hij vervolgt: "Sommige grotere eigenaren in veel beursgenoteerde bedrijven hebben ook leningen verstrekt tegen hun eigen aandelen om liquiditeit vrij te maken, waardoor de daling van de aandelenkoersen nog verder is vergroot."

Het dilemma van China

China worstelt met een vertragende economische groei ondanks een groot aantal stimuleringsmaatregelen, zo beklemtoont hoofdstrateeg Jason Pidcock van Jupiter Asset Management. "Het Amerikaans handelsbeleid en de opkomst van concurrerende low-cost productieplekken en een afnemend overschot op de lopende rekening zouden beleggers waakzaam moeten maken."

In dit klimaat geeft Pidcock er de voorkeur aan zijn blootstelling aan China te beperken, waarbij hij aan private bedrijven met sterke balansen en gericht op binnenlandse consumptie de voorkeur geeft, met een goede liquiditeit in de aandelen, zodat hij snel op gebeurtenissen kan reageren.

"China zit in een dilemma", aldus Pidcock. "Stimulering heeft tot dusverre weinig positieve invloed gehad op de groei. De Chinese autoriteiten zijn ook beperkt in hun mogelijkheden. De dagen zijn voorbij van recordoverschotten op de lopende rekening die bijdroegen aan de economische welvaart van het land."

Daardoor zijn de Chinese autoriteiten volgens hem niet langer in staat om de uitgaven aan infrastructuur te verhogen, aangezien dit zou leiden tot een toename van de invoer van grondstoffen. "En dat zou moeten worden betaald uit een schatkist die steeds leger wordt."

De kansen die Fredrik Bjelland nu in China ziet:

[1] Consumptie is nog altijd sterk

Bjelland ziet dat als het gaat om consumptie een verkrapping van de financiering ertoe heeft geleid dat de meeste uitgaven van consumenten aan bijvoorbeeld auto's, elektronica, witgoed en tot op zekere hoogte luxegoederen zijn gedaald.

"Opvallend is dat dit niet tot uiting komt in de consumptiedata, die nog altijd een relatief sterke groei laten zien, met name in kleinere steden, waar de winstgroei nog steeds hoog is in vergelijking met de westerse normen." Bjelland valt het op dat lokale bedrijven marktaandeel veroveren op buitenlandse spelers dankzij een beter begrip van lokale voorkeuren in combinatie met innovatieve concepten.

[2] Gas geven met elektrische auto's

Een belangrijke factor is de enorme ontwikkeling van elektrische auto's in China, zo geeft de fondsmanager van Skagen Kon-Tiki aan. Het land heeft zijn eigen elektrische autosector opgebouwd in een periode waarin China de grootste importeur van olie ter wereld is gebleken en veel steden kampen met ernstige luchtvervuiling.

"De groei van elektrische auto's wordt gedreven door subsidies, die ongetwijfeld op termijn zullen afnemen." Maar de groei zal aanhouden, denkt Bjelland. En daar kunnen naar zijn mening de beleggingen in Koreaanse accufabrieken, zoals LG Chem and Samsung SDI, en koperproducenten in de komende jaren van profiteren.

[3] Verzekeraar biedt potentieel

Verder wijst de fondsbeheerder nog op de grootste levensverzekeraar ter wereld: de Ping An Group. Het conglomeraat bezit een indrukwekkende portefeuille aan technologiebedrijven in de financiële en de gezondheidssector.

Met meer dan 500 miljoen geregistreerde gebruikers op alle technologieplatforms is het bedrijf nog maar net begonnen met het omzetten van deze gebruikers naar klanten van al haar bank- en verzekeringsdiensten.

Met een waardering van slechts één keer 'Embedded Value' (EV = contant gemaakte toekomstige winststromen van bij een levensverzekeringsmaatschappij uitstaande (nieuwe en bestaande) polissen) wordt geen van deze toekomstige 'cross selling' weerspiegeld in de huidige aandelenprijs, aldus Bjelland

Daar zet Jason Pidcock zijn waarschuwingen tegenover:

[1] Devaluatie komt eraan, maar niet meteen

De optie om de Chinese munt te devalueren wordt steeds vaker genoemd, om op die manier de export en het overschot op de lopende rekening te stimuleren. Pidcock verwacht geen devaluatie van de renminbi op korte termijn.

Zo'n stap zou verkeerd vallen bij de VS. Hij denkt wel dat in de komende drie jaar China overgaat tot een dergelijke ingreep. Een devaluatie zou een deel van de druk in het financiële stelsel van het land wegnemen en het concurrentievermogen vergroten.

[2] VS wil China inpalmen

De VS voert een strategie om de ontwikkeling van China te hinderen, vindt Pidcock. "Daardoor lukt het China ook niet om de groei weer te herstellen. Dit zal waarschijnlijk een periode van toenemende wrijving tussen de twee inluiden. De binnenlandse politiek van China zal de situatie niet helpen."

Hij meent dat de communistische partij onder president Xi Jinping een meer autoritaire houding heeft aangenomen. Volgens Pidcock is er een brede consensus in de wereld om China als een concurrent en strategische vijand te zien, wiens invloed moet worden ingepalmd.

[3] Beperkte blootstelling aan China maakt portfolio nog niet immuun

Het beperken van de directe blootstelling aan China maakt de rest van de portefeuille niet immuun voor veranderingen in de Chinese economie. Naburige Aziatische economieën kunnen snel de impact van een groeivertraging in China voelen. "Als belegger in de regio is het van groot belang om alert te blijven op het domino-effect van een verzwakkende Chinese economie op andere Aziatische landen."

De door Pidcock aangehaalde factoren maken dat hij de voorkeur geeft aan een beperkte directe blootstelling aan China. Hij belegt in vier bedrijven die samen ongeveer 11 procent uitmaken van het Jupiter Asia Pacific Income Fund: Ping An Insurance, Tencent International, China Mobile en Hengan International.

Hij beargumenteert het zo: "Alle vier verdienen het grootste deel van hun inkomsten op het Chinese vasteland, geen van hen zijn belangrijke exporteurs en hun bedrijfsactiviteiten overlappen elkaar niet. Ze profiteren allemaal van een grotere consumentengroei. Deze bedrijven hebben ook sterke balansen en de aandelen zijn liquide, waardoor het eenvoudig is om posities op te bouwen of te verminderen."

LEES OOK: 'Dingen die beleggers over het hoofd zien bij de Chinese groeivertraging'

Wat denkt u?

Nieuws voor Hengan International Group Co Ltd

Meer nieuws

Analisten over Hengan International Group Co Ltd

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

China Mobile (Hong Kong) Ltd. 8,39 -2,44% China Mobile (Hong Kong) Ltd.
Hengan International Group Co Ltd 6,58 -0,90% Hengan International Group Co Ltd
LG Chem Ltd 325.500,00 -0,61% LG Chem Ltd
Ping An Insurance Co. 11,97 1,61% Ping An Insurance Co.
Samsung SDI Co Ltd 234.500,00 0,00% Samsung SDI Co Ltd
Tencent Holdings Ltd 43,26 -1,79% Tencent Holdings Ltd
pagehit