Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
WARREN BUFFETT 27-5-2019 09:33:00

Deze aandelen kocht (en verkocht) Buffett in het eerste kwartaal


Fotobron: Flickr, Fortune Live Media (CC BY-NC-ND 2.0)
(finanzen.nl) - Velen zien Warren Buffett als de beste belegger aller tijden en stappen graag in zijn voetsporen. Nauwlettend houdt de markt in de gaten welke aandelen de beleggingsgoeroe recent heeft gekocht en verkocht. Ook in het afgelopen kwartaal heeft het Orakel van Omaha niet stilgezeten.

Op basis van documenten die Buffett ieder kwartaal moet indienen bij de Amerikaanse toezichthouder SEC, valt op te maken wat Buffetts bedrijf Berkshire Hathaway heeft gedaan afgelopen kwartaal.

De tien grootste posities van Berkshire

1. Apple - 47,4 miljard dollar

2. Bank of America - 24,7 miljard dollar

3. Wells Fargo - 19,8 miljard dollar

4. Coca Cola - 18,7 miljard dollar

5. American Express - 16,6 miljard dollar

6. Kraft Heinz - 10,6 miljard dollar

7. U.S. Bancorp - 6,2 miljard dollar

8. JPMorgan Chase & Co - 6,0 miljard dollar

9. Moody’s Corporation - 4,5 miljard dollar

10. Bank of New York Mellon - 4,0 miljard dollar

Buffett zet nog steeds flink in op slechts een handjevol namen. De top 10 grootste posities maken 80 procent uit van zijn totale beleggingsportefeuille.

Veranderingen in de top 10

De grootste twee veranderingen die Buffett doorvoerde in zijn top 10 ten opzichte van een kwartaal eerder, is dat hij zijn belang in Wells Fargo met 17 miljoen aandelen terugbracht, ofwel met 780 miljoen dollar tegen de huidige koers. Zijn belang in JPMorgan vergrootte hij juist met 9,4 miljoen aandelen, goed voor ruim een miljard dollar.

De reden achter het verkopen van aandelen Wells Fargo was waarschijnlijk om onder een belang van 10 procent te blijven. Komt het belang boven de tien procent, dan krijgt een belegger, in dit geval Buffett, te maken met aanvullende reglementaire zaken. En daar zit de beleggingsgoeroe overduidelijk niet op te wachten.

Ook zijn investeringen in Bank of America, Bank of New York Mellon en U.S. Bankcorp gaan al richting een belang van 10 procent, terwijl het belang in JPMorgan slechts 1,7 procent is.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat Buffett binnenkort zijn belang in de bank vergroot. Tegen de huidige koers kan er circa 28 miljard dollar naar JPMorgan gaan tot Berkshire een belang van 10 procent nadert.

Toch valt uit zijn portefeuille op te maken dat Buffett nog steeds flink inzet op de Amerikaanse bankensector. Maar liefst 46,5 procent van de totale portefeuille bestaat uit financiële aandelen.

In 2016 haalde Buffett nog het nieuws door zijn beleggingen in de luchtvaartindustrie. De beleggingsgoeroe is altijd optimistisch geweest over de sector, maar recent is hij significant van mening veranderd. Buffett heeft circa 9,6 miljard dollar geïnvesteerd in de luchtvaartindustrie, verdeeld over de volgende aandelen:

Delta Air Lines - 3,7 miljard dollar

Southwest Airlines - 2,8 miljard dollar

United Continental - 1,8 miljard dollar

American Airlines - 1,4 miljard dollar

Onder analisten zijn er altijd twijfels geweest of Buffett ooit een bedrijf uit de luchtvaartsector volledig zou overnemen. Dit deed hij namelijk al eerder met andere ondernemingen als GEICO en BNSF. In dat geval lijkt Buffett al een favoriet te hebben, op basis van zijn posities in het eerste kwartaal. In de afgelopen maanden kocht hij 5,4 miljoen aandelen Delta ter waarde van 299 miljoen dollar, terwijl hij juist 1,2 miljoen aandelen Southwest van hand deed.

Investering in Amazon

Bovendien werd bekend dat Berkshire voor het eerst investeerde in Amazon. Overigens investeerde Buffett niet zelf in de e-commerce gigant, maar één van zijn fondsbeheerders deed dat.

Volgens de documenten die Berkshire heeft ingeleverd bij de Amerikaanse toezichthouder, heeft het investeringsfonds voor circa 861 miljoen dollar aan Amazon-aandelen gekocht. Hoewel dit slechts een klein deel uitmaakt van de totale waarde van de portefeuille, te weten bijna 200 miljard dollar, is het een belangrijk signaal dat Buffett voorziet dat het aandeel nog verder kan groeien.

Berkshires gigantische positie in Apple, van inmiddels 47,4 miljard dollar, begon ook met een relatief "kleine" investering van 1,1 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2016. Het zou dus mogelijk zijn dat Buffet, net als bij Apple, gedurende de komende kwartalen meer aandelen Amazon inkoopt.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over American Express Co.

25-4-2019 American Express Overweight Morgan Stanley
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

American Express Co. 123,59 0,35% American Express Co.
Apple Inc. 199,80 2,16% Apple Inc.
Bank of America Corp. 27,91 0,54% Bank of America Corp.
Coca-Cola Co. 51,12 -1,24% Coca-Cola Co.
U.S. Bancorp 51,98 -0,12% U.S. Bancorp
Wells Fargo & Co. 45,80 -0,74% Wells Fargo & Co.
pagehit