Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
MEGAOVERNAMES 14-2-2019 11:30:00

Deze megaovernames zouden het beleggingslandschap op zijn kop kunnen zetten


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Heel wat grote bedrijven proberen door middel van fusies en overnames nog meer belangrijke concurrentievoordelen te behalen. Zelfs reusachtig zijn, is niet meer genoeg. Daarom zijn megafusies en megaovernames niet langer grootheidswaanzin.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley schrijft in een rapport dat in 2018 voor de vijfde keer op rij fusies en overnames met een waarde van meer dan 3 biljoen dollar hebben plaatsgevonden. Volgens beleggingsexperts van de bank zal deze trend zich dit jaar waarschijnlijk doorzetten.

Welke overnames er daadwerkelijk komen, is op dit moment voer voor speculatie. Sommige megafusies of megaovernames kunnen echter beter door investeerders worden voorzien dan andere. Denk aan de veelbesproken kans op een fusie van Deutsche Bank met Commerzbank.

MarketWatch heeft een aantal aankoopscenario's op een rij gezet. Wij lichten er drie uit, die enorm veel impact zouden kunnen hebben. Maar deze aankopen zouden voor zowel de betrokken bedrijven als de aandeelhouders de moeite waard kunnen zijn:

[Scenario 1] Boeing koopt SpaceX

Een overname van SpaceX door de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing lijkt nogal onwaarschijnlijk, vooral omdat het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, de topman van Tesla, eind vorig jaar door deskundigen werd geschat op 30,5 miljard dollar, zo bleek uit berichtgeving van de Wall Street Journal.

Desondanks zouden beide bedrijven van de overname c.q. fusie kunnen profiteren. Vooral omdat SpaceX en Boeing Defense, Space and Security, de militaire lucht- en ruimtevaarttak van de Boeing Group, in een nek-en-nekrace zitten om als eerste het ISS ruimtestation met een bemande raket te bereiken.

De overname zou Boeing groeipotentieel bieden, terwijl SpaceX meer zekerheid zou krijgen wat betreft de financiering van huidige en toekomstige projecten. Musks ruimtevaartbedrijf maakte onlangs bekend dat het honderden werknemers zou moeten ontslaan om de kosten te verlagen. Een overname door Boeing zou een welkome geldinjectie kunnen opleveren.

[Scenario 2] Amazon koopt Netflix

Voor de superonlineretailer Amazon kan de aankoop van de videostreamingdienst Netflix veel voordelen bieden. Amazon heeft via Amazon Prime al een video on demand dienst, hierin is al veel geïnvesteerd, maar deze kan sterk worden uitgebreid door het creatieve potentieel en het enorme aanbod van de concurrent. En de pricing power van Amazon zou met de overname van Netflix fors toenemen.

De meerderheid van de klanten van Amazon Prime gebruikt de dienst voornamelijk om bezorgkosten te besparen en prijsvoordelen te behalen. Volgens MarketWatch is het in het geval van een overname denkbaar dat de prijs van het Prime-abonnement zal stijgen of dat de streamingdienst een afzonderlijk plekje binnen Prime krijgt. Op deze manier kan de onlinemarktplaats zijn videodivisie uitbreiden zonder dat de e-commerce business in de war raakt.

[Scenario 3] Apple koopt Netflix

Het lijkt erop dat beleggers veel interesse hebben in deze mogelijkheid. Apple zou zo onafhankelijker kunnen worden van de iPhone business, waarvan de verkoopcijfers, met name in China, de laatste tijd voor grote bezorgdheid over de toekomst van het bedrijf hebben gezorgd. Om deze reden probeert het technologiebedrijf nu al zijn dienstenaanbod te verbreden. Apple verwacht in april een eigen streamingservice te lanceren.

De grootste concurrent na de lancering zal de video on demand van Netflix zijn. In geval van een overname kan Apple de sterke punten van zijn grootste concurrent omzetten in eigen kracht en een groter marktaandeel veroveren. Deze overname lijkt echter ook best wel onwaarschijnlijk, aangezien een overnameprijs van 200 miljard dollar de smartphonefabrikant zwaar op de maag kan vallen. Er zou een aanzienlijke bezuinigingsoperatie moeten plaatsvinden. En dat kan Apple huiverig maken voor een dergelijke aankoop.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Netflix Inc.

12-7-2019 Netflix Outperform Credit Suisse Group
12-7-2019 Netflix Goldman Sachs Group Inc.
17-4-2019 Netflix Overweight JP Morgan Chase & Co.
17-4-2019 Netflix Buy UBS AG
17-4-2019 Netflix Outperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Amazon 2.005,82 -0,75% Amazon
Apple Inc. 203,62 -0,77% Apple Inc.
Boeing Co. 362,80 0,33% Boeing Co.
Netflix Inc. 367,51 0,25% Netflix Inc.
pagehit