Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AI 23-9-2019 10:52:00

'Deze vier AI-aandelen kunnen het heel ver schoppen'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Neil George heeft de site Profitable Investing. Op Investorplace. schrijft hij over vier kansrijke AI-aandelen.

Zijn stelling is dat wanneer je als belegger echt een flink rendement wil behalen je het best kan beleggen in aandelen die staan voor grote, nieuwe baanbrekende trends.

Als je de ondernemingen kan identificeren die een leidende rol spelen in de nieuwe markt ben je volgens George spekkoper. Hij ziet Artificiële Intelligentie (AI) ondernemingen als kansrijke ondernemingen die onderdeel uitmaken van een belangrijke trend en benoemt er vier. Dit zijn Hercules Capital, Microsoft, AT&T en Digital Realty Trust

Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat

Toch even een paar opmerkingen vooraf. Twintig jaar geleden werd het internet onderkend als baanbrekend en mogelijk zeer interessant voor beleggers. Terugkijkend moet je constateren dat het razend lastig was te voorspellen welke organisaties echt ver zouden komen. Worldonline zat in een kansrijke sector, we weten hoe het afliep. Ook van een vroege zoekmachine als Altavista en een social media bedrijf als Hyves hoor je weinig meer.

Verder wijst topbelegger Warren Buffett er graag op dat je een bedrijf maar beter heel goed kan begrijpen vóór je erin gaat beleggen. Hij haalt bovendien door de jaren ook prima rendementen met low tech ondernemingen als Coca Cola of vrij traditionele banken. Je beleggingen hoeven dus niet per se baanbrekend te zijn om rendement op te leveren.

De trend en de vier kanshebbers in AI

Technologie is volgens George een van de sectoren die heel veel vernieuwing brengt. In de technologiesector zie je oprichters miljardairs worden en verdienen slimme beleggers goud geld, is zijn stelling. Maar je moet er wel vroeg bij zijn. Binnen technologie is AI 'the next big thing', denkt hij.

Je ziet AI in moderne auto's en er zijn al zelflerende auto's. Binnen bijvoorbeeld de journalistiek wordt AI ook ingezet. George noemt het voorbeeld van persbureau Bloomberg dat economische data door robots laat opzoeken en basisnieuwsberichten door programma's laat schrijven

Er komt nog heel wat aan, betoogt George. Denk aan echt autonome auto's, robots voor nieuwe medische en chirurgische behandelingen en nog veel meer.

Hij merkt ook op dat voor elke nieuwe, zich ontwikkelende technologie geldt dat er bij individuele bedrijven heel veel fout kan gaan. Daarom kiest hij enkele AI-aandelen die al enige trackrecord hebben én die dividend uitkeren.

AI-aandeel 1: Hercules Capital

Hercules Capital werkt met technologiebedrijven en heeft een goede staat van dienst op het gebied van de financiering van startende bedrijven die later in de technologiemarkt een grote naamsbekendheid krijgen.

Het bedrijf verstrekt leningen of neemt een participatie in het aandelenkapitaal van bedrijven. Vervolgens werkt het samen met hen aan een exitstrategie, een beursgang of overnames.

Hercules heeft tal van hard- en softwarebedrijven in portefeuille die deel uitmaken van de AI-sector. George noemt geen daarbij geen namen.

AI-aandeel 2: Microsoft

Microsoft biedt software en systemen die gebruikt worden om AI-componenten en complete systemen te ontwerpen en te bedienen. Om AI echt te laten werken is cloud computing nodig. Microsoft is volgens George momenteel het een na grootste cloud bedrijf met zijn Azure services unit.

De omzet stijgt en de marges zijn goed. Microsoft keert bovendien ook dividend uit.

AI-aandeel 3: AT&T

AT&T, door Amerikanen soms 'Ma Bell' genoemd is ook van vitaal belang voor AI. De diensten van AT&T zorgen ervoor dat ondernemingen toegang krijgen tot de te gebruiken gegevens.

Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van draadloze communicatie en biedt datacommunicatie voor datacenters en cloud-toepassingen.

De winst zwakt wat af maar het dividend bedraagt maar liefst 5,5 procent en de dividenden stijgen door de jaren heen.

AI-aandeel 4: Digital Realty Trust

Microsoft is voor cloud computing van vitaal belang voor AI. Om de cloud te laten werken heb je enorme datacenters nodig. Digital Realty Trust is een vastgoedbeleggingsfonds met datacenters bezit in de VS en in grote markten over de hele wereld.

Een nieuw datacenter zet je niet zomaar neer. Dat maakt de activa van de Digital Realty Trust des te waardevoller.

De winst steeg het afgelopen jaar bijna een kwart. Het dividend is relatief hoog.

Selectie en selectiecriteria

Dit zijn Neil George's keuzes voor AI-aandelen. Hij voegt toe dat het bedrijven zijn met een bewezen trackrecord en met aantrekkelijke dividenden. Of dat de beste criteria zijn voor aandelenselectie in de tech-sector, is de vraag.

Facebook, Amazon en Google-moeder Alphabet voelen er weinig voor dividend te betalen. Maar de aandelen renderen toch behoorlijk. Met dividend als belangrijk koopcriterium had je zulke tech-baanbrekers gemeden als de pest en koersstijgingen gemist.

Wat denkt u?

Nieuws voor AT&T Inc. (AT & T Inc.)

Meer nieuws

Analisten over AT&T Inc. (AT & T Inc.)

24-10-2018 AT&T Neutral Goldman Sachs Group Inc.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.244,41 -0,67% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.757,51 -1,68% Amazon
AT&T Inc. (AT & T Inc.) 38,47 1,75% AT&T Inc. (AT & T Inc.)
Digital Realty Trust Inc. 132,98 0,92% Digital Realty Trust Inc.
Facebook Inc. 185,85 -2,38% Facebook Inc.
Microsoft Corp. 137,41 -1,63% Microsoft Corp.
pagehit