Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELEN 4-1-2018 13:33:56

Deze voetbalaandelen maken de meeste kans op winst


Fotobron: freeimages.com

Manchester City is de club met wereldwijd de grootste financiële slagkracht, volgens de Soccerex Football Finance 100 ranglijst. De eerste beursgenoteerde voetbalclub staat op de zevende plek, en komt uit dezelfde stad: Manchester United. Het is de club waarin miljardair en wonderbelegger George Soros een minderheidsbelang heeft.

Soccerex bepaalt aan de hand van vijf factoren de economische groeipotentie van een voetbalclub, waaronder de hoeveelheid geld die de clubeigenaar kan investeren in onder andere spelers, de transferwaarde van spelers, de waarde van activa zoals het stadion en de traingsvelden, de hoeveelheid cash op de bank en de nettoschuld.

Na Manchester United heeft het beursgenoteerde Juventus de grootste groeipotentie. De club die achtste staat in de lijst ging als een van de eerste naar de beurs en is in handen van een van de rijkste families van Italië. De relatief grote schuld is een zorgenkindje, stelt Soccerex.

Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is de derde beursgenoteerde (sinds 2000) voetbalclub in de lijst op plaats 17. Soccerex noemt als pluspunten de relatief grote transferwaarde van het team, de waarde van het stadion en overige bezettingen en de solide boekhouding als de grote pluspunten.

Een plaatsje lager dan Borussia Dortmund staat Olympique Lyon, waarin onder andere een Chinese investeerder is gestapt. Het team speelt sinds januari 2016 in een nieuw stadion, dat meer waarde vertegenwoordigt.

Ajax is als vijfde beursgenoteerde voetbalclub in de lijst terug te vinden op plaats 46. De godenzonen uit Amsterdam hebben ongeveer net zoveel geld op de bank als Manchester City en de waarde van de spelers overstijgt de honderd miljoen euro. Ajax bezit echter geen eigen stadion en is evenmin in handen van een steenrijke Arabier, Rus of Chinees die honderden miljoen euro’s in spelers kan investeren.

Stoxx Europe Football index

Beleggen in voetbalclubs als net zo beladen als een voetbalwedstrijd. De koerswinsten zijn onvoorspelbaar en mager. De Stoxx Europe Football index, die beursgenoteerde voetbalclubs in Europa bundelt, is bijvoorbeeld jarenlang nauwelijks in beweging gekomen. Sinds 2016 is er een stijgende lijn waarneembaar. In het afgelopen jaar kwam het rendement uit op bijna 15%. Ook het aandeel Ajax levert beleggers sinds 2016 pas iets op.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over AFC Ajax N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Indices in dit artikel

ASCX 977,72
0,92%
pagehit