Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BUFFETT 8-2-2019 15:30:50

Deze waardevolle les leerde Warren Buffett toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn eerste aandelen kocht

(finanzen.nl) - Hij begon met beleggen toen hij 11 was. Iets wat hij toen leerde is beleggingslegende Warren Buffett nooit vergeten, meldt CNBC.

Buffett bracht de beleggingsles ter sprake tijdens een jaarlijkse vergadering van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway in 1994. Buffett kreeg de vraag of hij 'bullish' of 'bearish' was. Was hij optimistisch of pessimistisch over de richting van de aandelenmarkt? Zijn verrassende antwoord onthulde een les die Buffett vroeg leerde.

Het 'Orakel van Omaha' had een geweldig antwoord. "Je gelooft het niet maar Charlie - Charlie Munger, Buffets medebelegger- en ik hebben nooit een mening over de markt."

Visie leidt alleen maar af

Buffett voegde toe dat een marktvisie alleen maar zou afleiden. Als hij en de vice-voorzitter Munger van Berkshire Hathaway een interessant bedrijf hadden gevonden om in te beleggen kon zo'n marktmening hen alleen maar op het verkeerde been zetten.

Het zou ontzettend dom zijn een kans te laten liggen omdat de markt misschien zou tegenzitten. Je weet volgens Buffett gewoon niet welke kant de macro economie of de brede markt opgaat. Het heeft dus geen zin je daardoor af te laten leiden.

Voorzitter en ceo van Berkshire Hathaway Buffett illustreerde dit met zijn eigen eerste beleggingservaringen. "Ik kocht mijn eerste aandelen waarschijnlijk in april 1942 toen ik 11 jaar oud was." De vooruitzichten waren beroerd. Ook in de jaren na de oorlog was er veel onzekerheid. Buffett noemde wat voorbeelden: atoomwapens, grote oorlogen, presidenten die ontslag namen en periodes van enorme inflatie.

Door de jaren waren er veel verbazingwekkende en verontrustende gebeurtenissen. Maar de manier waarop Buffett aandelen onderzocht en erin belegde was iets wat werkte en wat nog steeds werkt.

Waarom zou je opgeven waar je goed in bent vanwege ideeën over wat de wereld allemaal te wachten kan staan? Een visie op de macro economie of de geopolitiek acht Buffett niet zinvol.

Frappant is dat Buffett deze opmerking bijna een kwart eeuw geleden maakte in een aandeelhoudersvergadering. Ook in de huidige tijd met politieke spanningen, handelsoorlogen en volatiele aandelenmarkten geldt de les van Buffett nog steeds.

Toch een visie? Dan lang vooruit kijken

Als je toch een visie wil hebben kun je beter iets vinden over bijvoorbeeld de Amerikaanse economie op lange termijn. Buffett ontraadt te proberen de markt te timen.

Buffetts tip: Negeer alle ruis en zoek naar solide bedrijven met lage waarderingen. Koop die aandelen gestaag in de loop van de tijd, ongeacht de macro-economische omgeving. Voor niet-professionele beleggers bepleit Buffett het kopen van een indexfonds op dezelfde manier, zonder te proberen om de aankopen te timen.

De 88-jarige belegger heeft in principe al decennia een massale 'weddenschap' op de macro-kansen van Amerika afgesloten. Door zijn regelmatige aandelen- en bedrijfsaankopen, heeft Berkshire Hathaway in de afgelopen veertig jaar jaarlijks 20 procent rendement opgeleverd. Dat is het dubbele van het rendement op S&P 500-index in dezelfde periode, volgens data van Factset.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Berkshire Hathaway Inc. B

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit