Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
COLUMN 22-5-2019 09:52:00

Di-Lan Sun: 'Artificial Intelligence zegen én schrikbeeld voor China en de rest van de wereld'


Fotobron: Di-Lan Sun

Door Di-Lan Sun, China watcher en financieel journalist

(finanzen.nl) - Wie in China over straat loopt, ontkomt er niet aan. Veiligheidscamera's zijn overal. In heel China zijn ruim 170 miljoen veiligheidscamera's te vinden. Een beursgenoteerd bedrijf als Hikvision doet er goede zaken. Het concern uit Hangzhou, waar de Chinese staat stiekem grootaandeelhouder van is, mag zich wereldwijd dan ook tot de grootste spelers in de branche rekenen.

Die camera's moeten de Chinezen een gevoel van veiligheid geven. En eerlijk is eerlijk: je kunt ook 's avonds laat veilig over straat. Toch zijn die camera's niet zo onschuldig als het lijkt. Artificial Intelligence (AI), of kunstmatige intelligentie, is daar mede de schuldige aan.

Minstens dertig unicorns

AI is hét toverwoord in de 21ste eeuw. Start-ups struikelen zowat over elkaar heen bij investeerders om geld bijeen te harken voor het ontwikkelen van nieuwe projecten, nieuwe toepassingen en nog slimmere technieken. Volgens CB Insights, een dataresearchbedrijf, zijn er zeker dertig unicorns (eenhoorns) die (elk) inmiddels 1 miljard dollar waard zijn.

De sector floreert dankzij Big Data. Bedrijven en overheden hebben er een lief ding voor over om AI in te kunnen zetten voor allerlei doeleinden. Zowel goede als slechte.

Zo heeft het Israëlische OrCam Technologies een apparaatje ontwikkeld dat via machine learning blinden en slechtzienden kan helpen in het dagelijks leven. MyEye doet zijn naam eer aan en functioneert ook daadwerkelijk als ogen. Het kan mensen en voorwerpen herkennen en teksten lezen.

Schandalen

Er zijn natuurlijk legio voorbeelden te bedenken waarin AI ons dagelijks leven enorm kan vergemakkelijken. Maar het uitgangspunt van AI, zoals ooit mooi verwoord door Andreas Kaplan en Michael Haenlein trekt ook lieden van dubieus allooi aan. Zoals Mark Z. van Facebook bijvoorbeeld. Kaplan en Haemlein benoemden AI als het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, ervan te leren en die lessen te gebruiken teneinde specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing.

Onlangs werd bekend dat Zuckerberg heel graag wilde leren en interpreteren. Zo graag zelfs dat hij de gegevens van zijn klanten met allerlei bedrijven deelde, onder het mom van AI. Maar verder was er niets aan de hand, bezweert Facebook. De gegevens, zelfs de meest intieme, gingen van hand tot hand want het systeem moet immers wat te leren hebben, nietwaar?

In het Westen kijken we niet eens meer op van zulke schandalen. We noemen het niet eens meer schandalen. Verloor het aandeel Facebook in 2018 nog ruim een derde van zijn beurswaarde vanwege het Cambridge Analytics-schandaal. Het nieuwe schandaal, onthuld door Reuters, is door beleggers niet eens opgemerkt.

Sociale puntensysteem van China

Ondertussen zit iedereen wel tegen het plafond vanwege het Chinese sociale puntensysteem. De overheid probeert vat op de burgers te krijgen door mensen voor allerlei zaken punten te geven. Die worden vervolgens weer afgetrokken wanneer iemand over de schreef gaat.

AI is dé tool om het gedrag van de 1,4 miljard Chinezen zonder al te veel heisa te managen. Vooral in het westen vinden wij daar iets van. Verachtelijk, schandalig, Big Brother en crimineel zijn termen die je om de oren vliegen. Tencent, Alibaba en Baidu, ook wel de BAT-concerns genoemd, geven allemaal een godsvermogen uit aan AI, al dan niet ingegeven door de overheid.

En omdat de Chinezen bijna alles met hun smartphone doen, is BAT een fijn hulpje in de huishouding van Xi Jinping. Een keertje te laat betalen en je verspeelt je kredietwaardigheid. Een keertje door het rode licht rijden of oversteken: privilege om een buitenlandse reis te maken weg. En zo vergaat het ook met het hebben van een creditcard, toegang tot gezondheidszorg en zelfs het maken van treinreizen.

Het lugubere van Face++

Dankzij AI krijgen de miljoenen camera's in het Chinese straatbeeld opeens iets lugubers. Face++, of Megvii, is een unicorn die beelden van beveiligingscamera's kan uitlezen. Self learning software van het concern zorgt ervoor dat gezichten nog makkelijker te herkennen zijn. Ook gelaatsuitdrukkingen kan de software begrijpen.

De overheid kijkt likkebaardend toe, want de toepassingen lijken onbegrensd. En de autoriteiten zijn niet te beroerd om materiaal van de camera's tegen hun burgers te gebruiken, ook al is de techniek nog lang niet waterdicht. Natuurlijk is dat verachtelijk, schandalig en crimineel. Maar dat zijn de praktijken van Facebook en andere techreuzen ook.

Het zijn kwesties waar beleggers zich weinig zorgen over maken, zo lijkt het. Financieel gewin staat voorlopig voorop en met AI is nu eenmaal flink wat geld te verdienen omdat het voor veel sectoren interessant is.

Toch zou het kritische beleggers sieren wanneer ze goed kijken wat het techconcern waarin ze investeren nu eigenlijk doet. Zie het als een soort sociaal puntensysteem voor beursgenoteerde bedrijven. Want zoals het nu gaat duwen we AI aardig naar de richting van schurken. Of ze nu uit het Oosten of het Westen komen.

Di-Lan Sun is freelance journalist, financieel redacteur en China watcher. Hij schrijft over China voor De Nieuwe Belegger. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen. De auteur bezit geen posities voor eigen rekening in de behandelde assets.

Wat denkt u?

Nieuws voor Baidu Inc ADR Cert Deposito Arg Repr 1-11 ADR

Meer nieuws

Analisten over Baidu Inc ADR Cert Deposito Arg Repr 1-11 ADR

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alibaba 174,82 0,36% Alibaba
Baidu Inc ADR Cert Deposito Arg Repr 1-11 ADR 447,50 0,34% Baidu Inc ADR Cert Deposito Arg Repr 1-11 ADR
Baidu.com Inc. 113,58 -0,57% Baidu.com Inc.
Facebook Inc. 201,80 -1,00% Facebook Inc.
Tencent Holdings Ltd 46,13 -0,05% Tencent Holdings Ltd
pagehit