Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BEURZEN 22-3-2019 10:51:05

Dit is de reden waarom de beurzen nog steeds omhoog gaan


Fotobron: YouTube, Wochit News
(finanzen.nl) - De Fed liet woensdag weten dat dit jaar de rentes waarschijnlijk niet meer worden verhoogd. Drie maanden geleden werd nog rekening gehouden met minstens twee verhogingen. De centrale bank kondigde ook aan dat ze de afbouw van haar obligatieportefeuille vanaf mei vertraagt en eind september stopzet.

Beleggers verwachten nu dat de centrale bank het huidige gunstige beursklimaat in stand kan houden, ondanks teruglopende bedrijfswinsten en een vertraging van de wereldeconomie. Zij lijken ervan overtuigd dat de winsten niet eens zoveel hoeven aan te trekken om de huidige waarderingen van aandelen te verantwoorden, zolang de rentes laag blijven.

Fed blijft dovish

"Na de bijeenkomst van de Fed deze week, is het duidelijk dat het dovish standpunt nog wel even stand zal houden en dit zal aandelen de wind in de rug geven", aldus strateeg Marko Kolanovic van JP Morgan in een rapport. "Dit is een enorme verschuiving in het monetaire beleid, hetgeen naar onze mening nog niet volledig is ingeprijsd in onder meer risicovollere valuta, aandelen en grondstoffen."

Het dovish standpunt van de Fed is iets van dit jaar. In 2018 verhoogde de Amerikaanse centrale bank namelijk nog de rentes vier keer en leek de Fed erop gebrand om het monetaire beleid weer te normaliseren. Hierdoor kwam de angst voor mogelijke beleidsfouten bovendrijven, wat ervoor zorgde dat de beurzen wereldwijd onder druk kwamen te staan. Voor de Amerikaanse hoofdgraadmeter was er sprake van het slechtste jaar sinds 2008.

Dit jaar juichen beleggers de Fed weer toe. De S&P 500 is slechts drie procent verwijderd van de recordstand uit september vorig jaar, kort voordat de beurzen in een berenmarkt terecht kwamen in december.

"Voor nu denken we dat het gunstige monetaire klimaat de aandelenmarkten ondersteunt", aldus analist Alex Timcenko van Bernstein. "De koersdruk in het vierde kwartaal van 2018 kwam niet als een verrassing, omdat het samenhing met een krapper monetaire beleid. De winsten dit jaar hangen dan ook samen met een terughoudendere Fed en zijn daarom gerechtvaardigd."

Waarschuwing van bedrijven

Sommige grote bedrijven als FedEx, UBS en BMW lieten zich al negatief uit over het eerste kwartaal van dit jaar en de rest van 2019. De maker van luxeauto's verwacht bijvoorbeeld dat de winst dit jaar zal dalen door de gevolgen van de handelsconflicten en de overgang naar elektrische auto's.

Ook de brexit zorgt voor veel onzekerheid en mogelijk extra kosten. Ook FedEx voelt naar eigen zeggen de afzwakkende wereldwijde economische omstandigheden en handel. Het bedrijf stelt dan ook in het afgelopen kwartaal tegenvallende resultaten te hebben behaald. De winstverwachtingen voor het hele boekjaar werden opnieuw verlaagd. UBS spreekt van het slechtste kwartaal sinds jaren.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over BMW AG

10-7-2019 BMW Buy Deutsche Bank AG
10-7-2019 BMW Bernstein Research
8-7-2019 BMW Neutral UBS AG
8-7-2019 BMW Buy Deutsche Bank AG
4-7-2019 BMW Neutral UBS AG
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BMW AG 66,80 1,87% BMW AG
FedEx Corp. 167,86 0,23% FedEx Corp.
pagehit