Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
M&A 18-3-2019 10:37:00

Drie mogelijke fusies en overnames waarvoor beleggers hun ogen niet kunnen sluiten


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - Het bundelen van de krachten van betaaldienstverleners FIS (wat staat voor Fidelity National Information Services) en Worldpay straalde op maandagochtend ook af op hun Nederlandse concurrent Adyen.

Adyen, dat promoveerde naar de AEX-index, behoorde rond half elf tot de koplopers bij de hoofdfondsen met een winst van 1,17 procent. Dat leidde tot een prijskaartje van 667 euro per aandeel. Met de deal van de concurrenten is een bedrag gemoeid van 43 miljard dollar. De transactie wordt in cash en aandelen afgewikkeld. Daarbij is FIS de bovenliggende partij.

Omzetvoordeel

FIS en Worldpay waren vrijdag al dik in de plus gesloten op Wall Street, waar ze staan genoteerd. FIS kreeg er 1,02 procent bij en kwam uit op 108,88 dollar. Worldpay steeg met 1,22 procent en eindigde op 98,68 dollar per aandeel.

FIS houdt zich met name bezig met de ontwikkeling van technologie van betaaldiensten. Worldpay is een betalingsverwerker in de e-commerce. Het gecombineerde bedrijf zou in 2018 goed zijn geweest voor een omzet van circa 12,3 miljard dollar.

Worldpay, ontstond vorig jaar door de overname van het Britse Worldpay door het Amerikaanse Vantiv. In het vierde kwartaal draaide het bedrijf een fors hogere omzet. Er werd toen geprofiteerd van de fusie van beide ondernemingen die in januari 2018 werd afgerond.

Het fusiebedrijf van FIS en Worldpay houdt rekening met 500 miljoen dollar aan omzetvoordeel. Verder zullen kostenvoordelen circa 400 miljoen dollar bedragen. De bedrijven houden verder rekening met een vrije kasstroom in de komende drie jaar van 4,5 miljard dollar.

Deutsche Bank en Commerzbank

Naast het fusienieuws over FIS en Woldpay heeft Deutsche Bank erkend met Commerzbank in gesprek te zijn over een mogelijke fusie. De grootste bank van Duitsland zegt naar meerdere strategische opties te kijken en benadrukt dat er nog geen knopen zijn doorgehakt.

Een mogelijke fusie van de financiële instellingen zingt al maanden rond. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz (SPD) en zijn staatssecretaris Jörg Kukies zeiden al eerder dat Duitsland krachtige banken nodig heeft en dat de regering openstaat voor "economisch zinvolle opties". Het is een publiek geheim dat de Duitse overheid achter de schermen aanstuurt op een fusie.

Volgens Deutsche Bank wordt er gekeken naar meerdere opties om de groei en winstgevendheid aan te jagen. Over welke opties dat zijn doet het concern geen mededelingen. Beleggers konden desondanks op maandagochtend de openheid goed waarderen. Het aandeel van Deutsche Bank kreeg er omstreeks half elf 3,35 procent bij en noteerde daarmee 8,08 euro op de aandelenbeurs in Frankfurt. Het aandeel van Commerzbank won 6,10 procent en ging naar 7,57 euro.

Twijfel

Bij politici leeft de zorg dat Duitse banken tien jaar na de crisis nog steeds in de problemen zitten. Deutsche Bank, de grootste financiële instelling in Duitsland, schreef in 2018 voor het eerst weer groene cijfers (341 miljoen euro winst) nadat de bank drie jaar achtereen verlies had geleden.

De nationale bank is echter nog ver verwijderd van de miljardenwinsten die het voorheen maakte. De Commerzbank schreef vorig jaar met 865 miljoen euro twee keer zoveel winst in de boeken. Toch zagen beide banken hun beurswaarde dalen.

Financiële experts betwijfelen of een fusie de problemen bij beide banken wegnemen. Ook vragen zij zich af of het in moeilijkheden verkerende Deutsche Bank en Commerzbank, dat middenin een reorganisatie zit, samen wel sterk genoeg zijn om meer gewicht in de schaal te leggen om internationaal een grotere rol te spelen. Er zouden bij een daadwerkelijke fusie duizenden banen op het spel staan.

Allianz en DWS

Tegelijkertijd denkt de Duitse verzekeraar Allianz aan een overname van DWS, de vermogensbeheertak van Deutsche Bank. Dat hebben ingewijden laten weten aan persbureau Bloomberg. De plannen van Allianz bevinden zich nog in een vroege fase.

Als Allianz en DWS samen zouden gaan, zou een bedrijf ontstaan met een kleine 1,2 biljoen euro onder beheer. Deutsche Bank beschouwt DWS echter als een van de kroonjuwelen en wil zijn belang van 78 procent mogelijk niet kwijt. De bank heeft de opbrengst van een verkoop mogelijk echter nodig om zijn aanstaande fusie met Commerzbank te bekostigen.

DWS, dat een eigen beursnotering heeft, heeft een marktwaarde van 5,6 miljard euro. Het belang van Deutsche Bank zou dan ongeveer 4,3 miljard euro waard zijn. Het aandeel DWS spoot maandagochtend in Frankfurt bijna 10 procent omhoog. Het aandeel werd als gevolg van de geruchten 30,55 waard.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Deutsche Bank AG

17-10-2019 Deutsche Bank Underweight Barclays Capital
15-10-2019 Deutsche Bank Neutral UBS AG
14-10-2019 Deutsche Bank Underweight Barclays Capital
8-10-2019 Deutsche Bank Sell Independent Research GmbH
7-10-2019 Deutsche Bank Underperform RBC Capital Markets
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit