Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
7-3-2019 14:05:40

ECB laat rente ongemoeid

FRANKFURT (AFN/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente tot zeker het einde van dit jaar op het huidige, zeer lage niveau. Dat besloot de centrale bank op zijn beleidsvergadering, als reactie op duidelijke signalen van een afzwakkende Europese groei. Eerder verklaarde de ECB dat de rente tot zeker na de zomer niet omhoog zou gaan.

ECB-president Mario Draghi komt later met een toelichting op het rentebesluit. Als de centrale bank tot het eind van het jaar geen renteverhogingen doorvoert, zou Draghi tijdens zijn gehele termijn geen renteverhogingen hebben doorgevoerd. De termijn van Draghi loopt eind oktober af. Hij werd president van de ECB in november 2011.

Verder besloot de ECB donderdag nog meer goedkope langer lopende leningen aan banken aan te bieden. Daarmee wil de centrale bank de financiële instellingen stimuleren om bedrijven en particulieren geld te lenen. De leningen worden vanaf september aangeboden tot en met maart 2021. Alle leningen hebben een looptijd van twee jaar.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit