Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AANDELENINKOOP 23-8-2019 17:40:12

Een fijn vangnet onder aandelenkoersen valt weg

(finanzen.nl) - Amerikaanse ondernemingen kopen veel minder eigen aandelen in dan ze een tijd deden. De inkoop ligt op een 1,5 jaars dieptepunt, meldt Market Insider.

Vangnet onder koersen

De vraag naar aandelen uit eigen gelederen steunt de aandelenkoers. Maar nu loopt het belangrijkste vangnet onder de aandelenmarkt gevaar. Amerikaanse bedrijven kochten in het tweede kwartaal namelijk veel minder aandelen terug dan in de afgelopen 18 maanden.

Hoe aandeleninkoop koersen laat stijgen

Wanneer beursgenoteerde bedrijven aandelen inkopen vermindert dit het aantal uitstaande aandelen. De winst en de eventuele winstuitkeringen, de dividenden, worden daarna over minder aandelen verdeeld. Dat verhoogt de waarde van de resterende aandelen.

Als er even geen andere positieve factoren zijn kan inkoop van aandelen de koersen helpen. De grote belastingverlaging die president Trump begin 2018 doorvoerde leverde bedrijven extra geld op en een behoorlijk deel daarvan ging naar overname van andere bedrijven maar vooral naar inkoop van aandelen.

De 10 jaars bullmarkt heeft ongetwijfeld geprofiteerd van inkoop van eigen aandelen. Maar de inkoop van eigen aandelen door S&P 500 ondernemingen daalde tot ongeveer 166 miljard dollar in het tweede kwartaal. Het eerste kwartaal lag het nog op 206 miljard dollar.

Inmiddels minder inkoop eigen aandelen

In alle vier kwartalen van 2018 bereikten de terugkopen recordhoogtes. De belastingverlaging lijkt een belangrijkste driver geweest, er kwam zomaar extra geld binnen. Het effect daarvan neemt nu af. Het lijkt erop dat S&P-bedrijven meer geld achter de hand te houden in tijden van onzekerheid rond de handelsoorlog tussen de VS en China en de tekenen die wijzen op een wereldwijde economische vertraging.

De bedrijfsinvesteringen zijn ook afgezwakt omdat bedrijven nog steeds niet zeker weten hoe ze in het nieuwe geopolitieke klimaat verder moeten gaan, stelt Markets Insider.

Howard Silverblatt, senior analist bij S&P Dow Jones Indices, denkt dat het derde kwartaal cruciaal zal zijn om te zien hoe ondernemingen verder gaan met aandeleninkoopprogramma's.

De S&P 500 is in het tweede kwartaal met 4 procent gestegen en de index is tot vandaag bijna een zesde in waarde gestegen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

S&P 500 2.992,07
-0,49%
pagehit