Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
RECESSIE 13-6-2019 14:14:00

'Een forse recessie en dubbelcijferige verliezen op aandelen liggen op de loer'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De grimmige recessie die beleggingsstrategen van Morgan Stanley ons voorhouden, maakt grote kans om realiteit te worden als de handelsstrijd tussen de VS en China nog zuurder uitpakt dan nu al het geval is, zo schrijft Business Insider.

De bankstrategen brachten de marktsectoren in kaart met de grootste (nadelige) blootstelling aan de stijgende kosten als gevolg van de handelsstrubbelingen en hoe in de sectoren de consument de rekening daarvan gepresenteerd zou kunnen krijgen. Als consumenten daarvoor opdraaien, dan zal dat erg nadelig zijn voor de vraag naar producten vanuit diezelfde consumenten. Het gevolg is een neerwaartse spiraal.

Verre van suikerzoet

De handelsoorlog van de VS met China heeft intussen al de nodige wilde wendingen in het marktsentiment tot gevolg gehad. De nieuwe studie van Morgan Stanley laat zien wat de impact is van de door de Amerikaanse president Donald Trump gestarte handelsoorlog op de economie, de aandelenmarkten en de winstgroei in de VS.

De uitkomsten zijn verre van suikerzoet. Morgan Stanley heeft de recente ontwikkelingen in de handelsoorlog tegen elkaar afgewogen en de slotsom is dat beleggers eigenlijk super 'bearish' zouden moeten zijn. De bankstrategen voorspellen (dat als het zo doorgaat zoals het nu gaat) dat de breed samengestelde Amerikaanse S&P 500 in de loop van de komende zes tot twaalf maanden een verlies van 16 procent naar 2400 punten voor de kiezen zal krijgen.

Daarbovenop voorziet Morgan Stanley dat de winstgroei in 2021 met een daling van 14 procent een dieptepunt gaat bereiken. En volgend jaar zal de VS in een grimmige recessie belanden, aldus de strategen van de bank. Dat wordt echter wel gekoppeld aan het niet bereiken van een acceptabele overeenkomst tussen de twee grootste economieën ter wereld.

De impact concreet in beeld

Hoewel alle delen van de markt gevoelig zijn voor een economische neergang zijn sommige delen van de markt veel meer blootgesteld aan de onmin tussen de VS en China dan andere. De onderstaande grafiek, waarin het voorkomen van het woord 'tarief' (tariff) in handelsupdates van Amerikaanse ondernemingen wordt weergegeven, dient als een handige leidraad voor de sectoren die zich het meest schrap moeten zetten voor de uit de handelsoorlog voortvloeiende winstpijn.

Meer dan de helft van de sectoren wordt dus getroffen. En het is duidelijk zichtbaar waar de pijn het ergst is: industriële bedrijven, de informatietechnologie en de duurzame consumentensector. Ze zijn allemaal zeer kwetsbaar voor de stijgingen van de zogenoemde 'inputkosten' en verstoringen in de toeleveringsketen.

De vertraagde economische groei, een afnemende 'pricing power', bedrijfsschulden die bijna een recordhoogte bereiken, de zwakte op de arbeidsmarkt en geopolitieke onzekerheid zijn verder ingrediënten voor een giftige cocktail die tot een definitief einde van de huidige bullmarkt van aandelen kunnen leiden.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de bovenstaande prognoses alleen van toepassing zijn als er geen overeenkomst wordt bereikt, als de tarieven van 25 procent op alle resterende invoer van Chinese goederen in de VS van kracht worden en als China vergeldingsmaatregelen neemt.

Vechten tot het einde

Onderwijl werd op donderdag bekend dat China niet zal toegeven onder "maximale druk" van de VS, zo verklaarde het Chinese ministerie van Handel. "Vechten tot het einde" als de VS blijven aandringen op escalatie van de handelsoorlog is het credo van het ministerie.

Beijing zal geen concessies doen op principiële punten in de handelsgesprekken met de Amerikanen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij voegde daaraan toe dat het escalerende handelsconflict zal leiden tot een recessie voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie.

Daarnaast verklaarde de Chinese vicepremier Liu He op een financieel forum in Shanghai dat China sneller gaat werken aan economische hervormingen, met name rond markttoegang, eerlijke concurrentie en eigendomsbescherming (vooral intellectueel eigendom). Liu benadrukte dat China goed in staat is om met verschillende uitdagingen om te gaan.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

S&P 500 2.945,35
-0,17%
pagehit