Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AUTOSECTOR 21-3-2019 10:14:00

Een kritische blik op de waarderingen van auto-aandelen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De auto-industrie roert zich danig. De gevestigde namen worden geconfronteerd met forse investeringen in elektrificatie en autonoom rijden. Wie nu de juiste keuzes maakt, is in de nieuwe werkelijkheid van de toekomst de winnaar. Robert van den Oever, Reseach Editor bij Morningstar, heeft een inventarisatie gemaakt van waar beleggers het moeten zoeken.

Tesla was pionier met elektrisch rijden, zo erkent Van den Oever, maar deze automaker krijgt in rap tempo concurrentie van de grote, bekende merken die een inhaalslag maken en met hun eigen nieuwe elektrische modellen op de markt komen.

Hoge bedragen aan investeringen

Van den Oever wijst erop dat de aandelenkoersen van diverse autofabrikanten al een tijd gedrukt worden door de hoge investeringen voor elektrificatie en de ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen. "Daar worden miljarden in gestoken zonder dat daar op korte termijn commercieel resultaat van te verwachten is en dat maakt beleggers huiverig", aldus de onderzoeker.

De waarderingen van de diverse spelers in de auto-industrie lopen sterk uiteen, zo blijkt. Welke aandelen zitten aan de uiterste kanten van het spectrum? Tata neemt volgens Van de Oever relatief de goedkoopste positie in en het aandeel Ferrari relatief de duurste positie.

Daar staat tegenover dat de drie grote Duitse merken Volkswagen, Daimler en BMW momenteel tegen een behoorlijke korting op de beurs geprijsd staan, althans als we de Fair Values die Morningstar-analist Richard Hilgert voor de aandelen heeft berekend naast de actuele beurskoersen leggen.

Hilgert vindt de Europese merken Fiat Chrysler Automobiles (FCA) en Renault zwaar ondergewaardeerd. Voor de aandelen Tesla, Ferrari en PSA (Peugeot-Citroën-Opel) wordt op de beurs momenteel een te hoge prijs betaald als er naar Hilgerts Fair Values wordt gekeken.

Tesla weggegleden naar een overwaardering

"Tesla was een jaar geleden ondergewaardeerd, maar is nu overgewaardeerd", aldus Van den Oever. Hij constateert dat verwachtingen in de markt hoog zijn, met name van de nieuwe Tesla Model 3 die sinds kort ook in Europa te koop is. "De grote aantallen zijn nu in aantocht." Toch zijn er ook signalen dat het niet allemaal vlekkeloos gaat, zo haalt hij een waarschuwing aan van zijn collega Hilgert.

Tesla's productiemanco's en vaak voorkomende slechte afwerking van de auto's zijn eigenlijk oud nieuws. Maar wat nu speelt, is dat Tesla het mes zet in kostenposten waar het eerder juist in investeerde.

Lees hier wat 'the best ideas' van Morningstar zijn wat betreft auto-aandelen

En Hilgert heeft meer noten op de zang. Tesla denkt er namelijk over om zijn dealerverkooppunten te sluiten en alleen online auto's te verkopen. Kleinere 'experience stores' in drukke winkelstraten moeten dan de verkopen een zetje geven. En wat er met de consumentenprijzen gaat gebeuren, is nog vaag. Tesla zei dat die omlaag zouden gaan met de kostenverlagingen. Later werd die toezegging weer ingetrokken door de elektrische automaker.

Al met al zit er te weinig muziek in het aandeel van Tesla, zo wordt er bij Morningstar gedacht. "Te veel verwachting en te weinig werkelijk resultaat." En de omstreden tweet van topman Elon Musk, waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te willen halen, blijft het bedrijf en Musk tot op de dag van vandaag achtervolgen.

LEES OOK: Amerikaanse beurswaakhond tikt topman van Tesla wederom op de vingers

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Fiat Chrysler (FCA)

16-7-2019 Fiat Chrysler (FCA) Sell Goldman Sachs Group Inc.
10-7-2019 Fiat Chrysler (FCA) Neutral Bernstein Research
8-7-2019 Fiat Chrysler (FCA) Neutral UBS AG
2-7-2019 Fiat Chrysler (FCA) Buy Jefferies & Company Inc.
28-6-2019 Fiat Chrysler (FCA) Buy Kepler Cheuvreux
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

BMW AG 66,72 -0,42% BMW AG
Daimler AG 46,38 -0,90% Daimler AG
Ferrari N.V. 151,30 1,34% Ferrari N.V.
Fiat Chrysler (FCA) 12,18 -3,10% Fiat Chrysler (FCA)
Peugeot S.A. (PSA Peugeot Citroën) 22,18 -0,63% Peugeot S.A. (PSA Peugeot Citroën)
Tata Motors Ltd 167,85 6,27% Tata Motors Ltd
Tesla 252,38 -0,44% Tesla
Volkswagen (VW) AG Vz. 153,90 -0,55% Volkswagen (VW) AG Vz.
pagehit