Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
SBM 9-10-2019 10:15:00

Een punt erachter: 'Goed dat de SBM-corruptiezaak formeel klaar is'


Fotobron: SBM Offshore

(finanzen.nl/AFN) - Er wordt nu een schikking met staatsoliebedrijf Petrobras van kracht. Het is goed dat SBM Offshore formeel een punt heeft gezet achter de Braziliaanse corruptiezaak. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een reactie op een verklaring van de maritiem dienstverlener.

KBC benadrukt dat SBM eerder al sprak van een formaliteit. Daarbij zou de zaak naar verwachting ook geen impact hebben op recente deals die SBM sloot met Petrobras. Bij KBC hielden ze geen rekening met een negatieve uitkomst van de kwestie.

Het totaal aan schikkingen

SBM betaalt het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras een boete van 200 miljoen real, omgerekend circa 45 miljoen euro. Over de schikking werd in september vorig jaar al een akkoord bereikt, waarna SBM en de aanklager een verzoek indienden om de lopende rechtszaak af te sluiten. Het totale bedrag dat SBM kwijt is aan de Braziliaanse affaire komt uit op ongeveer 320 miljoen euro.

De onderneming uit Schiedam kwam er in 2012 achter dat medewerkers in onder meer Brazilië zich schuldig hadden gemaakt aan oneerlijke verkooppraktijken. De onderneming zou tussen 2007 en 2011 honderden miljoenen dollars aan commissies hebben betaald aan buitenlandse handelsagenten. Het leeuwendeel van dat geld ging naar Brazilië, maar ook in Angola en Equatoriaal Guinea waren zaken niet in de haak.

Schuldbekentenissen

In alle drie de landen kwam een deel van de commissies uiteindelijk terecht in de zakken van ambtenaren, in de vorm van betalingen of cadeaus. Het bedrijf trof eerder al schikkingen met justitie in Nederland en de Verenigde Staten.

Voormalig topman Tony Mace van SBM bekende eerder schuld in het omkoopschandaal. De Brit gaf toe in het verleden steekpenningen te hebben goedgekeurd, in de hoop zo lucratieve contracten voor SBM te regelen. Ook Robert Zubiate, een voormalige verkoop- en marketingmanager bij de Amerikaanse tak van SBM bekende dat hij jaren geleden samen met twee hooggeplaatste collega's mensen van Petrobras heeft omgekocht om contracten veilig te stellen.

KBC handhaaft zijn koopadvies op SBM met een koersdoel van 22 euro. In de MidKap was het aandeel van de populairste op woensdagochtend. Het aandeel noteerde tegen tien uur 1,2 procent hoger op 14,70 euro. Volg hier de verdere koersbewegingen van het aandeel van SBM.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over SBM Offshore NVShs

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

SBM Offshore NVShs 14,89 -1,00% SBM Offshore NVShs
pagehit