Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
Aandelen 12-1-2018 14:29:28

Effect belastingplan Trump op Amerikaanse banken wordt duidelijk

JP Morgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft 2,4 miljard dollar opzij gezet voor afschrijving van compensabele verliezen en belastingen op de in het buitenland gestalde winsten. Zonder de eenmalige last kwam de nettowinst uit op 6,7 miljard dollar, ofwel 1,76 dollar per aandeel. Analisten gepolst door Thomson Reuters hielden gemiddeld rekening met 1.69 dollar.

In een toelichting op de resultaten zei CEO Jamie Dimon dat de belastinghervormingen positief zijn voor Amerikaanse bedrijven die hun concurrentiekracht zien toenemen. Dat is goed voor alle Amerikanen doordat de economie groeit, lonen stijgen en er extra banen bijkomen, aldus de topman.

Bij Wells Fargo, de zesde bank van het land, droeg de nieuwe belastingwet positief bij aan de winst, die 18 procent steeg in het vierde kwartaal van vorig jaar. De bank verwacht eenmalig 3,35 miljard dollar minder belasting te hoeven betalen. Ook de winst van de regionale bank PNC Financial Services is met 911 miljoen dollar toegenomen als gevolg van nieuwe fiscale wetgeving.

Het belastingplan van Trump is op termijn goed voor banken doordat zij profiteren van het verlagen van de winstbelasting van 35 naar 21 procent. Volgens KBW Research betaalt JP Morgan Chase dit jaar effectief 22 procent winstbelasting in plaats van 35 procent voor de invoering van de belastingwet.

Het aandeel JP Morgan Chase is het afgelopen jaar bijna een kwart in waarde gestegen in euro.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Wells Fargo & Co.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Indices in dit artikel

S&P 500 2.985,03
0,28%
Dow Jones US Banks 450,98
0,33%
pagehit