Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BELEGGEN 14-9-2017 15:08:17

Equifax: handelden topmensen met voorkennis op de beurs na een hack?


Fotobron: Freeimages.com, finanzen.nl

De saga begon een week geleden toen Equifax nabeurs bekendmaakte dat hackers tussen mei en juli vrijelijk hadden kunnen wroeten in de data van het kredietbureau. Daarmee hadden ze potentieel toegang tot burgerservicenummers, rijbewijsnummers en creditcardnummers van 143 miljoen Amerikanen. In totaal werden er 209.000 creditcardnummers buitgemaakt en ook nog documenten met persoonlijke informatie van 182.000 Amerikanen.

Een hack van de buitencategorie dus en dat laat zich ook voelen op de beurs. Sinds de ellende vorige week naar buiten kwam verloor het bedrijf meer dan 30 procent aan beurswaarde.

De zaak krijgt flink wat aandacht in de Verenigde Staten en zelfs hier in Nederland. Zelfs de Amerikaanse senatoren zijn geïnteresseerd en willen graag dat de mensen van Equifax antwoorden gaan geven op hun vragen over de hack.

Handel met voorkennis?

Wat de zaak nog veel saillanter maakt is het volgende tijdsschema: Equifax ontdekte de hack op 29 juli en bracht die uiteindelijk op 7 september nabeurs naar buiten, toen was iedereen op de hoogte. Maar slechts een paar dagen na het ontdekken van de hack waren drie topmannen ineens bezig om een stuk van hun aandelen in de markt te zetten. Let wel: toen wist de markt nog niks van de hack.

De vraag is nu of deze topmensen - de financiële topman en twee directeuren van divisies - op het moment van aandelenverkoop ook al wisten van de hack. Equifax zegt zelfs dat dit niet het geval is. Maar het ging niet om vooraf geplande verkopen van de topmannen en de timing is op zijn minst verdacht te noemen.

De Amerikaanse senatoren willen dan ook graag een hartig woordje spreken met deze topmannen. Zij hebben, wat hun intenties ook waren, in elk geval een goede deal gesloten sinds de gigantische koersval van Equifax in de afgelopen week.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Equifax Inc.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Equifax Inc. 145,51 0,57% Equifax Inc.
pagehit