Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
VASTGOED 6-9-2018 17:18:00

'Europese beursgenoteerde vastgoedindex zal verdubbelen tot 500 miljard euro'


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - Grote en snelgroeiende beleggingsstromen richting alternatieve vastgoedsectoren zullen de FTSE EPRA NAREIT Developed Europe Listed Real Estate Index binnen vijf jaar in omvang doen verdubbelen van de huidige 250 miljard euro tot ongeveer 500 miljard euro.

Dat concludeert het vastgoedadviesbureau van Kempen in een onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Public Real Estate Association (EPRA) in Berlijn.

Langetermijnperspectief

Met alternatieve sectoren worden bijvoorbeeld logistiek, industrie, gezondheidszorg, horeca en self-storage bedoeld. De mooie vooruitzichten vloeien voort uit de toegang die deze specifieke sectoren bieden tot de beste vastgoedactiva die onderdeel zijn van de huidige grote beleggingsthema's, aldus Dick Boer van Kempen. Het betreft trends die meer iets zijn voor beleggers met een langetermijnperspectief. Treffende voorbeelden zijn de toenemende vergrijzing en het verder oprukken van e-commerce.

"Zelfs op basis van de meest voorzichtige aannames gelooft Kempen dat een verdubbeling binnen vijf jaar gemakkelijk mogelijk is", zegt Boer. Hij voegt daaraan toe dat de alternatieve vastgoedsector in de Verenigde Staten al ongeveer 40 procent van de markt voor Real Estate Investment Trusts (REITs) vertegenwoordigt, vergeleken met 10 procent in Europa.

Boer: "Als het marktaandeel van de Europese bedrijven vergelijkbaar wordt met die van hun Amerikaanse collega's, dan zou dat de index alleen al met 50 procent vergroten."

Woningmarkt als lichtend voorbeeld

Het potentieel voor snel toenemende geldstromen richting alternatieven wordt volgens Boer goed geïllustreerd door de woningmarkt in Europa. "Die is in slechts vijf jaar tijd aanzienlijk gegroeid en vormt voor het eerst een belangrijke beursgenoteerde mogelijkheid voor vastgoedbeleggingen."

Die opkomst werd gedreven door de opmars van Duitse bedrijven als gevolg van organische groei en overnames. En hierop volgde een reeks van beursgangen, gegenereerd door private equity-partijen die uitstapten. "Hierdoor is Duitsland nu de grootste beursgenoteerde Europese vastgoedmarkt en laat het land het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk achter zich", aldus Boer.

Het op de woningmarkt gerichte deel van de vastgoedmarkt staat aan de vooravond van een nieuwe "internationaliseringsfase", meent Boer. "Het Duitse beursgenoteerde model kan fungeren als een "groeikern".

Boer denkt dat vanuit Duitsland uitbreiding zal plaatsvinden naar de andere Europese markten. Hij ziet dat nu gebeuren met de overnames die Vonovia, het grootste beursgenoteerde op de woningmarkt gerichte vastgoedbedrijf van Duitsland, doet in Oostenrijk en Zweden."

Nieuwe hotspots

Boer voorziet dat zich groeiclusters van Europese bedrijven ontwikkelen op gebieden als logistiek, gezondheidszorg en self-storage. Dat zal dan weer nieuwe liquide opties voor sectorgerichte beleggers bieden, zo redeneert hij.

"Vergelijkbaar met Duitse woningen worden deze bedrijven over het algemeen gewaardeerd tegen een premie boven de intrinsieke waarde van hun onderliggende bezittingen. Het maakt het mogelijk kapitaal aan te trekken voor de aankoop van nieuwe activa. Op die manier kan een beursnotering als groeikatalysator fungeren."

Nieuwe potentiële geografische hotspots liggen ook in het verschiet voor Europees beursgenoteerd vastgoed. Bij Kempen wordt gewezen op Polen, dat kortgeleden de status van "ontwikkelde aandelenmarkt" heeft gekregen van indexleverancier FTSE Russell. Deze upgrade kan helpen om de opkomende beursgenoteerde vastgoedsector in het land een boost te geven.

En in Spanje zal naar verwachting van Kempen in de komende twee tot drie jaar een golf van beursgangen plaatsvinden, omdat private equity-spelers de vlak na de financiële crisis gedane investeringen te gelde willen maken, en de verpakte commerciële hypotheekleningen moeten worden afgelost.

Solide groeiprofiel

"Europees beursgenoteerd vastgoed biedt een solide groeiprofiel voor beleggers als je kijkt naar het stevige fundament van de markt en de cashflows", vindt Boer. "De betrokken bedrijven hebben sterkere balansen dan een paar jaar geleden. Ook zijn de huidige lage rentetarieven vastgezet door obligaties met langere looptijden te geven."

Zelfs als de rentetarieven stijgen, ziet Boer geen beren op de weg. "Dit heeft geen invloed op groeimarkten als e-commerce of de toenemende behoefte aan accommodaties in de gezondheidszorg vanwege de vergrijzing. Bovendien duidt een stijgende rente waarschijnlijk op een solide economische groei. Een dergelijke groei is alleen maar positief voor vastgoed."

Wat denkt u?

Nieuws voor Vonovia SE (ex Deutsche Annington)

Meer nieuws

Analisten over Vonovia SE (ex Deutsche Annington)

9-8-2019 Vonovia Hold Jefferies & Company Inc.
7-8-2019 Vonovia Buy HSBC
5-8-2019 Vonovia Hold Independent Research GmbH
5-8-2019 Vonovia Buy Deutsche Bank AG
5-8-2019 Vonovia Buy Hauck & Aufhäuser Privatbankiers KGaA
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

pagehit