Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
TECHNOLOGIESECTOR 5-2-2018 14:12:38

'Europese techsector biedt volop perspectief voor beleggers'

AMSTERDAM (finanzen.nl) - Technologiegiganten zijn met name in de VS te vinden, maar niet lang meer. Althans dat voorspelt Nicholette McDonald-Brown, fondsmanager bij de Britse vermogensbeheerder Schroders. Zij gelooft dat Europa kan profiteren van de volgende innovatiegolf in de technologiesector. Dat kan interessante kansen opleveren voor beleggers.

Europa staat op een technologieachterstand in vergelijking met de Verenigde Staten en China. Techgiganten, zoals in de VS of China, heeft Europa nog niet kunnen voortbrengen. Maar prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. "Opkomende technologieën kunnen de bestaande verdienmodellen omverwerpen, waardoor de winnaars van vandaag de verliezers van morgen zijn", aldus McDonald-Brown. "Europa staat er heel goed voor om te profiteren van de nieuwe, volgende innovatiegolf."

Sinds 2014 zijn de techbedrijven in de VS goed voor 42% van de winst op de aandelenmarkten, zo schetst de fondsmanager. De dominantie van Amerikaanse en Chinese bedrijven kan worden teruggevoerd naar de brede adoptie van het internet eind jaren negentig. "Nieuwe technologie heeft in combinatie met de enorme thuismarkten in de VS en China bedrijven geholpen snel op te schalen en krachtige netwerkeffecten te realiseren."

Verschuivend accent

Deze kenmerken zorgden voor de transformatie van Amerikaanse en Chinese internetstart-ups in de dominante technologische reuzen die we vandaag kennen." Daarmee doelt McDonald-Brown op Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet, Alibaba en Tencent. "In Europa daarentegen werkten de verschillen tussen de diverse landen als een beperking om dezelfde schaalvoordelen te realiseren en Europese techgiganten voort te brengen."

De Amerikaanse en Chinese markten profiteerden vooral van de consument die het internet omarmde. Businessmodellen zijn daarop gestoeld. De kracht van Europa ligt vooral bij de technologieën die nu ontwikkeld worden, meent McDonald-Brown.

Traditionele bedrijven maken steeds meer gebruik van internet. Het accent verschuift van de consument naar de industrie en Europa's rijke industriële erfenis speelt de Europese technologiebedrijven in de kaart. Mogelijk dat zij de leiding kunnen nemen bij het zogenaamde 'industriële internet'.

Europese erfenis biedt hoop

Als voorbeeld noemt McDonald-Brown het Duitse SAP. De onderneming levert bedrijfssoftware, waarmee realtime inzage mogelijk is in de industriële productie, onmisbaar bij procesautomatisering. Voor zulke software is nauwkeurige kennis nodig van industriële processen.

De fondsbeheerder wijst ook op de onderliggende techniek bij elektrische voertuigen. Veel van de toeleveranciers komen uit Europa. In de Europese halfgeleiderindustrie zit de intellectuele kennis die nodig is voor het produceren van elektrische auto's. Het Duitse Infineon bijvoorbeeld is de grootste producent ter wereld van halfgeleiders die de enorme voltages managen die door elektrische auto's gaan.

Tot vandaag de dag heeft Europa geen technologische giganten geproduceerd zoals in de VS of China. "De marktwaarde van de gehele Europese techsector bedraagt ​​slechts 8% van de Amerikaanse techsector." Maar hoopvol vindt McDonald-Brown dat er in Europa wel een nauwe relatie is tussen technologie en industrie. "Dat is gunstig en biedt volop perspectief als de industrie nieuwe technologie meer en meer omarmt", besluit zij haar betoog.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Tencent Holdings Ltd

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alibaba 180,00 0,56% Alibaba
Alphabet A (ex Google) 1.232,65 0,23% Alphabet A (ex Google)
Amazon 1.817,46 -0,28% Amazon
Facebook Inc. 188,14 0,03% Facebook Inc.
Infineon AG 18,20 0,04% Infineon AG
Netflix Inc. 291,56 -2,36% Netflix Inc.
SAP SE 108,28 0,30% SAP SE
Tencent Holdings Ltd 43,26 -1,79% Tencent Holdings Ltd
pagehit