Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
FASTNED 13-6-2019 09:34:25

Fastned wil tot 30 miljoen ophalen op beurs, maar schuift beursgang wel wat op


Fotobron: Fastned

(finanzen.nl/AFN) - In totaal worden er door Fastned maximaal 3 miljoen certificaten voor aandelen uitgegeven. Houders krijgen daarmee indirect stemrecht. Dit heeft topman en mede-oprichter van het snellaadstationbedrijf Michiel Langezaal weten aan het ANP.

Aanvankelijk was het volgens Langezaal de bedoeling om in eerste instantie puur een notering aan te vragen voor de verhandelbaarheid van aandelen. Nu wordt ook direct gekozen voor de uitgifte van nieuwe stukken, zodat de opbrengsten daarvan kunnen worden aangewend voor verdere uitbreiding van het netwerk. Eerder was nog niet bekendgemaakt wanneer nieuwe aandelen zouden worden aangeboden.

Vertrouwen

De certificaten worden aangeboden voor een prijs van 10 euro per stuk en zullen ongeveer 18,4 procent van het totale aandelenkapitaal vertegenwoordigen. Dat kan oplopen tot 20,3 procent bij volledige uitoefening van de overtoewijzingsoptie.

Langezaal en mede-oprichter Bart Lubbers zullen zelf geen aandelen verkopen. Volgens Langezaal willen ze daarmee het vertrouwen benadrukken in de verwachte groei van Fastned vanwege de enorme opmars van elektrisch rijden.

Volgens de topman van Fastned groeit de markt voor elektrisch rijden exponentieel. "Er gaat geen week voorbij dat een automaker iets zegt over miljardeninvesteringen in elektrisch rijden. Daardoor krijg je steeds meer auto's op de weg en zijn er meer laadpalen nodig."

Verlieslatend

Fastned is op dit moment verlieslatend vanwege de forse investeringskosten. "Maar de markt groeit exponentieel en de kosten stijgen lineair dus de inkomsten halen de kosten op een gegeven moment in." Het bedrijf mikt erop quitte te draaien zodra 1 à 1,5 procent van de auto's op de weg elektrisch is. Dat is momenteel iets meer dan 0,5 procent.

Het bedrijf is nu nog genoteerd aan de alternatieve beurs in Amsterdam Nxchange. Het bedrijf heeft de overeenkomst met Nxchange opgezegd. Deze beëindiging betreft enkel de service-overeenkomst tussen Nxchange en Fastned en staat dus los van de notering.

Tijdens de opzegtermijn van zes maanden blijft handelen via Nxchange mogelijk. Fastned laat weten eigenaren van certificaten van aandelen die willen overstappen van Nxchange naar Euronext daarover te informeren via zijn website.

Nxchange heeft besloten in het belang van zijn beleggers de notering aan te houden. Dit betekent dat beleggers kunnen blijven handelen in certificaten Fastned zolang Nxchange dit faciliteert. Dat kan omschreven worden als een zogenaamde 'dual listing'.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit