Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
FED 20-9-2019 15:11:46

Fed pompt voor vierde dag tientallen miljarden dollars in repo-markt


Fotobron: Freeimages.com

(finanzen.nl/AFN) - De Amerikaanse Federal Reserve heeft vrijdag, voor de derde dag op rij 75 miljard dollar in het Amerikaanse financiële systeem gepompt. Dinsdag injecteerde de Fed al 53,2 miljard.

De stap van de centrale bank was op zich al aangekondigd en is bedoeld om de stijgende rentes op de markt voor kortetermijnleningen tegen te gaan. De vierde tranche moet een plotselinge krapte in liquiditeit opvangen.

Smeermidddel financiële markten

Dat bleek uit een verklaring van de New York Fed. Het gaat om de markt voor zogenaamde repurchase-contracten, waarbij geld kan worden geleend in ruil voor Amerikaanse staatsleningen. Die repo's worden beschouwd als belangrijk smeermiddel voor het financiële systeem in de Verenigde Staten. Bij een stijgende rente worden leenkosten voor bedrijven en consumenten juist hoger, wat ongunstig is. De rente op dergelijke transacties steeg wederom zeer sterk en zakte wat na de ingreep.

De Fed speelt een belangrijke rol in het kalmeren van de markt en moet deze operaties blijven uitvoeren. Dat zei Priya Misra tegen Bloomberg. Hij is hoofd van global rates strategy bij TD Securities in New York. Misra omschreef de Fed-acties als een tijdelijke oplossing, een pleistertje. Tegen het eind van het kwartaal, als obligatiehandelaren hun handelsboeken sluiten kan de Fed weinig meer doen, denken marktpartijen.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

pagehit