Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AUTOSECTOR 27-5-2019 09:27:29

Fiat Chrysler wil met Renault nieuwe autogigant vormen


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/AFN) - De wens van fiat Chrysler om samen te gaan met de Franse autobouwer Renault volgt na gesprekken tussen de twee bedrijven, waarbij werd gekeken naar samenwerkingen op het vlak van bijvoorbeeld het ontwikkelen en verkopen van nieuwe technologieën. Als Fiat Chrysler en Renault samensmelten, ontstaat er een autofabrikant die jaarlijks circa 8,7 miljoen wagens verkoopt.

Het hoofdkwartier van de combinatie, de op twee na grootste autobouwer ter wereld, komt officieel in Nederland en het bestuur krijgt elf leden. Daarvan zijn er vijf van Fiat Chrysler en vijf van Renault. Voor de restzetel staat een Nissan-vertegenwoordiger op de rol. Renault maakt onderdeel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi.

Een samenvoeging van Fiat Chrysler en Renault levert naar verwachting 5 miljard euro per jaar aan kostenbesparingen op, onder meer op het gebied van inkoop. Er zullen waarschijnlijk geen fabrieken gesloten worden. De twee hebben een gezamenlijke marktwaarde van 32,6 miljard euro. Het moederbedrijf krijgt een notering op de beurs in Milaan, in Parijs en in New York.

Voor de transactie wordt gesloten, waarbij aandeelhouders van Fiat Chrysler en Renault een gelijkwaardig belang krijgen, wordt onder aandeelhouders van Fiat Chrysler een dividend van 2,5 miljard euro worden verdeeld. Bovendien zal Fiat Chrysler voorafgaand aan het afronden van de deal, dochterbedrijf Comau afsplitsen.

Fiat Chrysler is bekend van merken als Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge en Jeep.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Mitsubishi Corp.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Fiat Chrysler (FCA) 12,44 3,46% Fiat Chrysler (FCA)
Mitsubishi Corp. 24,04 0,84% Mitsubishi Corp.
Nissan Motor Co. Ltd. 6,33 0,89% Nissan Motor Co. Ltd.
Renault S.A. 53,01 3,29% Renault S.A.
pagehit