Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
IPO 12-8-2019 15:47:02

Gaat WeWork Uber achterna met een teleurstellende mega-beursgang? De IPO van WeWork roept veel vragen op


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl/Business Insider) - De ipo van WeWork hangt in de lucht. Deze week horen we waarschijnlijk al meer, schrijft Business Insider.

WeWork verhuurt bedrijfsruimtes vooral aan startende bedrijven, het groeit onstuimig en maakt forse verliezen.

Met een geschatte marktwaarde van 47 miljard dollar heeft WeWork de waardering van een technologieonderneming. Er zijn wel wat overeenkomsten met een tech-startup: WeWork is snel gegroeid en heeft zijn omzet vorig jaar meer dan verdubbeld. Het heeft daarbij ook zijn verlies verdubbeld.

Er zijn prangende vragen over WeWork die het enthousiasme van beleggers kunnen temperen.

Is WeWork een tech-onderneming of een vastgoedbedrijf?

WeWork zet zichzelf graag neer als een tech-bedrijf. Ceo Adam Neumann noemt de We Company een "wereldwijd fysiek platform". We Company, het bedrijf achter WeWork investeert ook veel in technologie en heeft een reeks van software startups gekocht.

Maar je kan WeWork ook zie als een vastgoedonderneming. Vrijwel al zijn inkomsten komen uit de huurbetalingen door de huurders. De vraag of WeWork een tech-bedrijf of een vastgoedbedrijf is, is relevant omdat hele andere waarderingen gebruikelijk zijn in die sectoren.

Ceo Neumann wist tot nu investeerders zoals Softbank binnen te halen op waarderingen die passen bij een tech-onderneming. Bij een waardering van ongeveer 47 miljard dollar zou We Company meer dan 15 keer de verwachte omzet waard zijn.

Vastgoedbedrijven daarentegen worden over het algemeen niet zo hoog gewaardeerd. Business Insider neemt CBRE Group als voorbeeld. Dit vastgoedbedrijf heeft een marktkapitalisatie van 18,4 miljard dollar bij een omzet van 21 miljard dollar. Dat is meer dan 10 keer de omzet van WeWork. CBRE Group maakte ook 1 miljard dollar winst, waar WeWork met verlies draait.

Kan WeWork tegen een recessie?

WeWork werd opgericht in 2010. In een herstelperiode na de grote klap van 2008. Het heeft dus nog nooit een recessie meegemaakt in de VS, de grootste markt, of in veel van de andere markten die het bedrijf bedient, en het is niet mogelijk om nu te bepalen hoe het die zal doorstaan.

De zorgen over We centreren komen ook door het bedrijfsmodel. Het huurt ruimte op lange termijn huurcontracten en verhuurt die onder aan andere bedrijven op vaak zeer korte termijn. Als de economie in een recessie terechtkomt, kunnen veel van haar startende klanten failliet gaan en huurovereenkomsten opzeggen.

In een interview met Business Insider eerder dit jaar, betoogde Neumann dat de startup wel goed gepositioneerd zal zijn in een recessie. Het biedt concurrerende huren die aantrekkelijk zullen zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar kostenbesparingen. Een groeiend deel van de klanten van het bedrijf bestaat uit ondernemingen, die langer in de ruimtes blijven. Bovendien heeft het bedrijf al een terugval meegemaakt - en overleefd - in Brazilië, Argentinië en China, zei hij.

Kunnen beleggers ceo Adam Neumann vertrouwen?

Neumann heeft het voor het zeggen bij We dankzij aandelen die hem extra stemrecht geven. De beperking van zeggenschap van gewone aandeelhouders zie je ook bij tech-giganten. Facebook's Mark Zuckerberg, Alphabet's Larry Page en Snap's Evan Spiegel hebben ook een grote vinger in de pap. Niet altijd tot enthousiasme van beleggers.

Maar niet alleen de zeggenschap kan beleggers kopschuw maken. Neumann zou gebouwen hebben gekocht om ze vervolgens weer te verhuren aan WeWork. In de afgelopen vijf jaar heeft hij 700 miljoen dollar opgehaald door zijn WeWork-aandelen te verkopen of ze te gebruiken om persoonlijke leningen te garanderen. En naar verluidt hebben hij en het bedrijf onlangs een nieuwe bedrijfsstructuur opgezet die hem en andere insiders in staat zal stellen om geen belasting te betalen op dividenden die We kan uitkeren. Andere investeerders zouden met dubbele belastingheffing te maken kunnen krijgen.

Kan WeWork de volgende Uber zijn?

De aandelen van Uber hebben slecht gepresteerd sinds de beursintroductie en noteren onder de emissiekoers. Ook Lyft en Slack bekende startups die eerder dit jaar naar de beurs gingen handelen ook onder hun oorspronkelijke prijzen.

Uber in het bijzonder kan We zorgen baren. De emissiekoers lag al flink onder de oorspronkelijke verwachtingen. Investeerders in de openbare markt blijken minder tolerant over aanhoudende verliezen dan private financiers. Na een verlies van 5 miljard dollar voor het tweede kwartaal, zag het Uber zijn aandelenkoers dalen.

Hoe gaat WeWork om met toenemende concurrentie?

Toen Neumann in 2010 WeWork oprichtte had het nieuwe bedrijf weinig andere concurrenten naast Regus. Maar inmiddels bieden tientallen andere starters ook gedeelde bedrijfsruimtes. Ook veel gevestigde namen in de vastgoedsector proberen een graantje mee te pikken. Ze zetten zelf coworking-divisies op of gaan joint ventures aan.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Slack

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Lyft 49,11 -4,38% Lyft
Slack 30,05 -1,64% Slack
Uber 33,43 -1,68% Uber
pagehit