Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
1-4-2019 17:49:53

Grondstofbedrijven in trek op groene beursdag

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs is maandag met winst gesloten. Ook de overige Europese aandelenbeurzen wisten voort te borduren op de stevige winsten van voor het weekeinde. Beter dan verwachte cijfers over de bedrijvigheid in de Chinese industrie zorgden voor optimisme bij beleggers, waar met name grondstoffenbedrijven de vruchten van plukten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent hoger op 554,14 punten. De MidKap dikte 1,4 procent aan tot 776,43 punten. Frankfurt en Parijs gingen tot 1,4 procent vooruit.

Londen steeg 0,5 procent. Het Britse Lagerhuis stemt maandagavond weer over alternatieve brexitscenario's. Vorige week werden acht ingediende voorstellen, waaronder een no-dealbrexit en een douane-unie met de EU, weggestemd.

Chinees nieuws

In de AEX profiteerde ArcelorMittal optimaal van het gunstige nieuws uit China. Het staalbedrijf was met een winst van 5,8 procent de grootste stijger bij de hoofdfondsen. In de MidKap stond roestvrijstaalbedrijf Aperam met een plus van 4,5 procent bij de grootste winnaars. In Londen gingen de mijnbouwbedrijven Glencore en Anglo American tot 2,6 procent omhoog.

Galapagos (plus 1 procent) gaf zijn opmars van vrijdag een voorzichtig vervolg. De biotechnoloog won toen ruim 22 procent na positieve testresultaten van zijn reumamiddel. Heineken eindigde onderaan in de AEX met een verlies van 0,8 procent. Postbedrijf PostNL won in de MidKap 6 procent na een adviesverhoging door Berenberg.

Vliegmaatschappijen

EasyJet kelderde in Londen 9,7 procent. De Britse prijsvechter is voorzichtiger geworden over dit boekjaar vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom de brexit, die de vraag naar tickets tempert. Concurrent Ryanair raakte in Dublin 2,4 procent kwijt.

In Parijs kreeg Peugeot Citroën er 4,2 procent bij. Volgens persbureau Bloomberg voeren de Franse automaker en Fiat Chrysler (plus 2,4 procent) gesprekken over een Europese samenwerking. Concurrent Renault, die volgens eerdere berichten ook interesse zou hebben in een samenwerking met Fiat, klom 3 procent.

De euro was 1,1216 dollar waard, tegenover 1,1222 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 61,04 dollar. Brent werd 1,5 procent duurder op 68,58 dollar per vat.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Indices in dit artikel

AEX 575,97
-0,08%
pagehit