Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
BOETE 28-6-2017 10:39:45

Grotere gevolgen voor 'kleine' boete Google


Fotobron: Google

Het Amerikaanse internetbedrijf misbruikte zijn zoekmachine om eigen producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, te bevoordelen ten opzichte van de concurrentie, stelde de Europese commissie na zeven jaar onderzoek.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, maakte dinsdag na bekendmaking van het nieuws een koersval van 2,5 procent, waardoor er bijna 17 miljard dollar aan beurswaarde verdampte.

Analist Shyam Patil van Susquehanna Financial stelde dat de boete groot was voor Europese begrippen, maar dat de negatieve impact op Alphabet redelijk klein blijft. Ultimo maart had het bedrijf nog 92,44 miljard dollar op de balans staan, hetgeen zou betekenen dat de boete minder dan 3 procent van Alphabets kaspositie is. Aangezien het bedrijf in het afgelopen kwartaal gemiddeld 67,8 miljoen dollar per dag aan contanten genereerde, kan de boete in slechts veertig dagen zijn afgelost.

"Zelfs met eventuele aanvullende boetes tot 5,5 miljard dollar zijn de gevolgen relatief klein", aldus Patil, die verwacht dat het aandeel mogelijk nog 10 procent kan dalen in de nasleep van het nieuws.

Wel stelde Patil dat de kosten voor Google hoger kunnen uitvallen dan alleen de boete. Patil verwacht dat de omzet die Google genereert in Europa uit de prijsvergelijker circa 3 tot 7 procent vormt van de totale omzet.

Lichte impact op omzet

Analisten die bijdroegen aan de consensus op FacSet verwachten dat Google in het tweede kwartaal een omzet zal genereren van 25,60 miljard dollar, hetgeen zou betekenen dat de negatieve impact tussen de 768 miljoen tot 1,79 miljard dollar kan zijn. Maar Patil verwacht zelf dat de werkelijke impact lager zal zijn.

Als Google in zijn prijsvergelijker ook concurrenten moet meenemen, dan verliest het bedrijf volgens Patil mogelijk 25 procent aan clicks. Dat kan een negatieve impact hebben op de totale omzet van slechts 1 tot 2 procent, ofwel 256 miljoen tot 512 miljoen dollar.

De analist blijft positief over het aandeel en mikt voor langere termijn nog steeds op een koers van 1.200 dollar, hetgeen 26,6 procent meer zou zijn dan de huidige niveaus.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Alphabet A (ex Google)

15-5-2019 Alphabet A (ex Google) Sell Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform RBC Capital Markets
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Buy Barclays Capital
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Outperform Credit Suisse Group
30-4-2019 Alphabet A (ex Google) Overweight JP Morgan Chase & Co.
meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Alphabet A (ex Google) 1.117,07 -0,74% Alphabet A (ex Google)
pagehit