Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
OLIE 12-8-2019 10:07:51

'Het wordt de grootste ipo ooit als Saudi Aramco naar beurs gaat in 2020'

(finanzen.nl/AFN) - Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, maakt mogelijk op korte termijn zijn langverwachte debuut op de beurs. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat de grootste beursgang van een bedrijf ooit volgend jaar al zou kunnen plaatsvinden.

Ipo-plannen doorgeschoven

Er bestaat al langer veel onduidelijkheid rondom het uit 2016 daterende plan, omdat de Saudi's een definitief besluit telkens maar voor zich uit lijken te schuiven. Vorig jaar gingen er nog geruchten dat de stekker uit de beursgang zou zijn getrokken.

De krant noemt verschillende redenen voor het versneld uitrollen van de beursplannen. De markten zouden momenteel positief reageren op de onderneming, gelet op de succesvolle plaatsing van obligaties eerder dit jaar. Verder zou de woede over de moord op journalist Jamal Khashoggi enigszins zijn geluwd.

Mohammed Bin Salman

Het bedrijf zei eerder te streven naar een notering in eigen land en een notering op een internationale beurs. Volgens de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman is de waarde van de onderneming een slordige 2000 miljard dollar.

Gelet op de financiële resultaten die in april werden gepubliceerd zou het concern, afgezet tegen de prestaties van branchegenoten, circa 1200 miljard dollar waard zijn. Deze week geeft de onderneming naar verluidt inzage in de cijfers.

Diversificatie

De plannen voor de beursgang, ondersteunen de strategie van Saudi-Arabië om de economie minder afhankelijk te laten zijn van de olie-industrie. Het land wil meer geld steken in de ontwikkeling van nieuwe industrieën ook om de werkgelegenheid aan te jagen. Verder wil het land buitenlandse investeerders aantrekken.

Indiase Reliance Industries

Het Saudi-Arabische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft zich ingekocht in de raffinage en petrochemische tak van het Indiase Reliance Industries. De Saudi's nemen een belang van 20 procent van die divisie in een deal die de tak op 75 miljard dollar waardeert. Saudi Aramco gaat die divisie dagelijks voorzien van 700.000 vaten olie.

Saudi Aramco had in het eerste halfjaar last van de dalende olieprijzen ten opzichte van een jaar eerder. Ook stegen de kosten. Dat leidde tot een winstdaling van 12 procent. De nettowinst kwam desondanks uit op 46,9 miljard dollar.

Saudi Aramco geeft pas sinds april inzicht in de financiële prestaties omdat het bedrijf zich voorbereidt op een beursgang. Die gaat mogelijk komend jaar plaatsvinden.

Wat denkt u?

Invoer toevoegen

Grondstoffen in dit artikel

Olie (Brent) 58,94 -1,11
-1,85
Olie (WTI) 53,97 -1,42
-2,56
pagehit