Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
AUTOMOTIVE 8-3-2018 14:59:16

Hete adem in de nek van autobedrijf Stern

AMSTERDAM (AFN) - Autobedrijf Stern kampt enorm met de sterke opkomst van private lease en van felle concurrentie op de markt voor tweedehands auto's. De onderneming heeft daardoor afgelopen jaar flink minder winst gemaakt dan in 2016. Beleggers namen daarom op donderdag afstand van het aandeel. Zo werd Stern de opvallendste daler onder de kleinere fondsen. Halverwege de middag was er bijna 5,8 procent afgegaan.

De omzet en het marktaandeel zijn wel verder toegenomen. De groei van de omzet is met name te danken aan een hogere verkoop van zowel personen- als bedrijfswagens bij de dealerbedrijven. Maar ook een verdere groei bij de lease- en verhuuractiviteiten droeg bij aan de omzetstijging.

De enorme margedruk op met name personenauto's trok wel een wissel op de winst, net als stijgende personeelskosten. Ook aanloopverliezen bij nieuwe vestigingen voor schadeherstel drukten een stempel. Onder de streep hield Stern 7,5 miljoen euro over, twee derde minder dan in 2016. Desondanks blijft het dividend gehandhaafd op 1 euro per aandeel.

Stern is bezig de bakens te verzetten om minder afhankelijk te worden van autoverkopen. Groei wordt gezocht in de leasedivisie en in schadeherstel en de levering van onderdelen. Die activiteiten moeten zorgen voor een stabieler rendement, zeker naarmate de schaalgrootte en daarmee de inkoopkracht toeneemt. Topman Henk van der Kwast verwacht dat de eerste resultaten in de loop van 2018 zichtbaar zullen worden.

Voor dit jaar gaat Stern uit van een sterke verbetering van de financiële resultaten, geholpen door gedeeltelijk herstel van de marges op de autoverkoop. Het rekent er verder op dat de vorig jaar geopende schadebedrijven op stoom zullen komen en dat verdere groei van de leaseportefeuille ook daar voor een hogere winstgevendheid zorgt.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Stern Groep N.V.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Stern Groep N.V. 13,55 -1,09% Stern Groep N.V.
pagehit