Ripple kopen? Dit zijn de mogelijkheden
HEALTHCARE 16-7-2019 15:14:00

Hierom kan de Amerikaanse verkiezingsstrijd hels worden voor veel beleggers in healthcare


Fotobron: Pixabay

(finanzen.nl) - De Republikeinse en Democratische kandidaten staan hele verschillende gezondheidszorgmodellen voor, zo benadrukt Taymour Tamaddon, beheerder van het US Large-Cap Growth Equity Strategy Fund bij de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price.

De Democraten pleiten voor een universeel zorgmodel voor alle Amerikanen, terwijl de Republikeinen de voorkeur geven aan een vrijemarktbenadering van de gezondheidszorg met zo min mogelijk overheidsbemoeienis.

'Medicare for all'-model

Volgens Tamaddon zien veel beleggers in de gezondheidszorgsector het 'Medicare for all'-model, waar Democratisch kandidaat Bernie Sanders een groot voorstander van is, als een groot risico. Hoewel de kans klein is dat Sanders uiteindelijk het Witte Huis betrekt, kan dit "radicale" 32.000 miljard dollar kostende hervormingsplan van de gezondheidssector niet geheel van tafel geveegd worden, zo geeft hij aan.

"Alleen al het vermelden van dergelijke hervormingen hebben de vooruitzichten voor de gezondheidszorg op korte termijn vertroebeld. Daardoor worden aandelen in de sector risicovoller en de risicopremie kan toenemen gedurende de campagnes in de komende twaalf tot achttien maanden."

Rampzalig voor farmaceuten

De invoering van een universeel zorgmodel zou met name de zorgbedrijven in de sector raken, aangezien hun hele bedrijfsmodel overbodig zou worden, aldus Tamaddon. In het huidige gezondheidszorgsysteem onderhandelen individueel geleide zorgbedrijven in opdracht van klanten over lagere kosten voor de gezondheidszorg, waaronder goedkopere geneesmiddelen op recept.

"In het voorgestelde 'Medicare for all'-model zou de federale overheid namens alle Amerikanen onderhandelen. Dit brengt een machtige speler in de arena die zijn monopolistische koopkracht kan uitoefenen om de prijs te dicteren waartegen hij medicijnen koopt."

De National Health Service in het Verenigd Koninkrijk toont het potentieel van zo'n systeem aan, zo stelt Tamaddon. "Er wordt daar minder voor geneesmiddelen op recept betaald dan in welk ander ontwikkeld land dan ook. Goed nieuws voor consumenten, maar ook slecht nieuws voor farmaceutische bedrijven, die gedwongen zouden worden lagere prijzen voor hun producten te accepteren."

Volatiliteit op korte termijn weerstaan

De onzekerheid op korte termijn zorgt er niet voor dat de fondsmanager afwijkt van zijn fundamentele analyse van bedrijven in de gezondheidssector. Hij werkt met scenario's met mogelijke uitkomsten van de verkiezingen en wat deze uitkomsten betekenen voor de waardering van individuele bedrijven in de gezondheidszorgsector.

Hij hanteert een constructieve visie op de sector op de middellange termijn van drie tot vijf jaar, maar het is moeilijk om in te schatten hoe de sector zich ontwikkelt in de komende twaalf tot achttien maanden.

Desalniettemin heeft Tamaddon naar zijn zeggen een goed idee welke bedrijven te laag gewaardeerd worden, of welke onvoldoende risico's inprijzen. Hij selecteert kwalitatief goed gemanagede bedrijven in de sector, die in de markt ondergewaardeerd worden. Met een langetermijnvisie op deze bedrijven kan hij eventuele volatiliteit in de komende twaalf tot achttien maanden weerstaan.

Bedrijven met goede langetermijnvooruitzichten

Binnen de gezondheidszorgsector kijkt Tamaddon naar bedrijven die profiteren van duurzame trends, zoals innovatie in medische apparatuur en robottechnologie. Een goed voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Intuitive, dat innovatieve gerobotiseerde operatiemethoden ontwikkelt, waardoor de klinische uitkomsten en het herstel van patiënten verbeteren.

"Robotica en technologische vooruitgang zorgen voor een revolutionaire verandering in de behandeling van patiënten door nauwkeurige, behendige en stabiele assistentie aan menselijke chirurgie te verlenen", aldus de fondsbeheerder. "De penetratie van robotica in de chirurgie in de VS groeit snel, wat leidt tot hogere inkomsten voor de marktleiders op dit gebied."

Een ander voorbeeld dat hij noemt is Stryker, dat via 3D-printing kunstheupen en -knieën maakt, in combinatie met robottechnologie. "Het bedrijf wint snel marktaandeel van zijn concurrenten."

Hoge toetredingsdrempel

Intuitive en Stryker zijn volgens Tamaddon sterk in het voordeel. "Ze zijn beide hooggespecialiseerde bedrijven die actief zijn op een markt met een hoge toetredingsdrempel en daardoor minder blootgesteld aan politieke grillen en onzekerheid die in andere delen van de sector wel aanwezig kunnen zijn."

Wat ook van groot belang is dat zodra in een ziekenhuis chirurgen bedreven zijn geraakt in het toepassen van robotica bedrijven als Intuitive en Stryker een 'first mover'-voordeel hebben. Het is namelijk niet wenselijk of efficiënt om nieuwe of verbeterde apparatuur van een andere leverancier aan te schaffen.

"Op deze manier worden zij gevestigde bedrijven die verbruiksartikelen en upgrades kunnen verkopen. Dat biedt voordelen en verstevigt hun marktpositie", zo besluit Tamaddon zijn blik op de Amerikaanse gezondheidszorgsector.

Wat denkt u?

Meer nieuws

Analisten over Stryker Corp.

meer analisten

Invoer toevoegen

Aandelen in dit artikel

Intuitive Surgical Inc 498,09 0,52% Intuitive Surgical Inc
Stryker Corp. 218,90 0,12% Stryker Corp.
pagehit